Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 31. juli 2015. Referansenummer: 8153

Lunge

Grad av kols og aktivitet

Hei. Har fått konstatert kols 67%, nesten samme måling som i 2008, uten at det ble nevnt kols da. Hvilken grad av kols har jeg, og når begynner man eventuelt med medisiner. Jeg prøver å holde meg så aktiv som mulig, med hage, etc... Takknemlig for svar. Fastlegen min var ikke så veldig interessert...

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 17. august 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. I følge internasjonale rettningslinjer for kols  så har du en moderat kols i stadium 2. Inhalasjonsmedisiner er det vanlig å starte opp med når en har fått diagnosen, men det kan være at fastlegen din har grunner for å vente med dette. Du har også mulighet til å be om en henvisning til lungespesialist hvis du ønsker mere informasjon og mer utredning enn det du har mulighet til å få hos fastlegen din.  Kjempefint at du prøver å holde deg i aktivitet, det har vist seg at både styrketrening og kondisjonstrening har en positiv effekt på kols. Du har mulighet for å trene gratis hos fysioterapeut med avtale med kommunen hvis det er ledig plass. Du er hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar