Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. juli 2015. Referansenummer: 8134

Lunge

Pusteprøver og ventoline

Hei. Min fastlege har kalt meg inn til ny pusteprøve, fordi han syns eg brukar for mykje Ventoline. Eg brukar Seretide morgon og kveld( dobbel dose ved forkjøling). I tilegg brukar eg Ventoline ved behov, og eg brukar alltid dobbel dose. Fastlegen seier eg kan ta Serevent den dagen eg skal ta pusteprøve, men eg må ikkje bruke Ventoline, for då vil ein ikkje kunne sjå kva nytte eg har av medisinen. Forstår ikkje at dette kan gå bra...Det første eg gjer kvar morgon er å ta Ventoline( før eg går ut av senga), og då hostar eg mykje og er veldig tungpusta til eg har fått "renska opp". Legen meiner eg skal vere uten Ventoline til kl 12.30 den dagen eg har time. Kan dette vere rett?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 21. juli 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen, som jeg forstår kan gjøre deg urolig. Det er nok slik at fastlegen din har rett i at for å finne ut av hva slags nytte du har av ventoline, så må det tas pusteprøver uten medisinen først, også tar man en ny pusteprøve etter at du har fått i deg Ventoline. Da kan en måle hvor stor effekt du har av medisinen. Hvis du ønsker en nærmere samtale om hvordan du kan innrette deg best mulig  denne dagen, så er du hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen på tlf  800 89 333, åpningstider mandag til fredag fra kl 12 - 15.

Lykke til!

Mvh Hilde

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar