Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 21. juli 2015. Referansenummer: 8142

Hjerte/kar

Pacemaker. Har symptomer og føler seg usikker.

Har pacemaker på grunn av total AV-blokk. Er veldig usikker på grunn av følelse av hjertet i halsen og en del tung pust, særlig om natta. Har vært til flere kontroller, men legen sier det ikke er farlig. Jeg blir fort sliten og er ikke som før, og er engstelig for at det er noe mer. Tror du det kan være det? Fikk innsatt pacemaker i februar i år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er viktig at du er åpen med legene som kontrollerer pacemakeren din om symptomene som du har. Det er jo et godt tegn at de ikke har funnet noe galt, og mest sannsynlig er pacemakeren i orden slik at man må leite andre steder atter årsaker til plagene dine. Som kjent kan bekymring og engstelse i seg selv påvirke hjerterytme og nattesøvn. Når det er sagt, så må man også tenke nøye igjennom om det kan være noe med innstillingene på pacemakeren som ikke er optimale. Det finnes en tilstand som kalles "pacemakersyndrom" hvor forkamrene og hovedkamrene i hjertet ikke er helt "samkjørte". Dette er ikke egentlig farlig for et ellers friskt hjerte, men kan gi opphav til en rekke ulike symptomer og er ofte underdiagnostisert. Dersom du fortsetter å ha uforklarlige plager av typen du beskriver så synes jeg du skal be om en ny kontroll med grundig gjennomgang ved hjertespesialist.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar