Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 21. juli 2015. Referansenummer: 8141

Hjerte/kar

Mekanisk eller biologisk hjerteventil

Hei, hvordan er prioriteringen mht hvem som får mekanisk hjerteklaff kontra biologisk hjerteklaff? Er det ene bedre en det andre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertet inneholder totalt 4 klaffer. Grunnet ulike sykdommer kan en klaff bli skadet/ødelagt og fungere dårlig. Den kan enten bli for trang, slik at blodet hindres i å flyte forbi, eller den kan begynne å lekke. Noen ganger kan plagene lettes med medisiner, mens ofte kan det bli behov for operasjon. Da vil kirurgen prøve å reparere klaffen hvis det er mulig, eller bytte den ut med ny ventil. Disse nye ventilene kan være laget av enten biologisk materiale (ku, svin, menneske), eller metall. 

Det er mange faktorer som avgjør om en pasient skal ha biologisk eller metallisk ventil, og hvert tilfelle diskuteres individuelt. Fordelen med en biologisk ventil er at du slipper blodfortynnende behandling. Derfor kan en slik biologisk ventil være et alternativ for de som av ulike grunner ikke kan ta blodfortynnende medisiner. Ulempen med biologisk ventil er at den har kortere levetid, og vil med årene igjen bli slitt. Da kan man trenge ny hjerteoperasjon. Derfor kan det være en ide å gi biologisk ventil til de eldste pasientene, som ikke forventes å leve "lengre enn ventilen". 

Metallventiler har fordelen at de varer "evig". De kan derfor være et godt alternativ for unge pasienter, som kan da kan leve i flere tiår uten å ha behov for ny opersjon. Ulempen er at pasienten må gå livslangt på blodfortynnende behandling. 

I tillegg kommer flere andre faktorer med i vurderingen også. Dette kan være helsen forøvrig, livssituasjon, og hvilke andre sykdommer pasienten har. Du har selvfølgelig også rett til å være med og påvirke hvilken type ventil du skal ha.

Mvh,

Wasim Zahid 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar