Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. juli 2015. Referansenummer: 8145

Hjerte/kar

Hjertesvikt hos ektemann

Min mann har vært innlagt på sykehus noen dager, han ble innlagt på grunn av vann i lungene. Det viste seg da de tok ultralyd av hjertet at venstre hjertekammer har svikt, og at det er væske i hjerteposen. Han lå på sykehuset i 4 dager, men skrev seg selv ut fordi han ikke ville gå igjennom den undersøkelsen hjertespesialisten foreskrev. I løpet av de fire dagene gikk han ned omlag 5 kilo, etter å ha blitt satt på vanndrivende. Han fikk med seg resept på vanndrivende, betablokker og diabetesmedisin da han reiste fra sykehuset.

Han har hentet ut diabetesmedisinene og de vanndrivende, men vil ikke ta betablokkerne. Han hoster mye, og sier selv at det er slim som kommer opp. Jeg er bekymret og redd, og vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til alt dette. Han er ikke i jobb, mens jeg arbeider 100%. Han er snart 60 år, normal vekt og trener jevnlig. Hva skal jeg se etter av symptomer? Hva har jeg som ektefelle krav på å få vite om hans helsetilstand?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Du berører flere viktige temaer, og jeg skal prøve å sortere svarene. Jeg skjønner at du er i en fortvilet situasjon og ønsker det beste for mannen din. 

Hjertesvikt er en alvorlig tilstand og må både utredes og behandles skikkelig. Hjertesvikt kan forårsakes av ulike tilstander og det er derfor viktig å gjøre alle undersøkelsene som anbefales, slik at korrekt behandling kan gis. Jeg synes det er synd at mannen din skrev seg selv ut før fullført utredning, og han bør overbevises om å følge rådene til hjertespesialisten. Kanskje han kunne pratet med fastlegen sin for å bli sikrere? 

Behandling av hjertesvikt er også viktig å følge opp skikkelig. Betablokker er en viktig del av behandlingen og rådene til hjertespesialisten bør følges nøye. 

Det viktigste i denne situasjonen er at han kommer tilbake til hjertespesialisten, får fullført utredningen, og følger behandlingen nøye. Som ektefelle har du ikke noe formell krav på å få vite noe om helsetilstanden hans.

Jeg håper ting ordner seg, og ønsker dere lykke til. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar