Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. juni 2015. Referansenummer: 7945

Bedre med behandling

Hei, Jeg har de siste 10 årene vært plaget med både ekstraslag (supraventrikulære) og episoder med svært høy puls. (rundt maxpuls opp til en halv time). I tillegg har jeg opplevd anfall hvor hjertet virker å skjelve og ikke klare å slå på normal måte. Sistnevnte anfall varer bare noen sekunder, men er de jeg opplever som mest skremmende. Jeg har vært hos hjertespesialist to ganger med ca 5 års mellomrom. Tatt UL, belastnings-EKG og 72-timers pulsovervåking. Første gangen ble jeg fortalt at den ene klaffen ikke var helt "tett". Dette kunne også høres med stetoskopet. Skulle derfor på ny kontroll etter fem år. På neste kontroll ble dette bagatellisert. Fikk beskjed om at jeg hadde normalt hjerte. (kun observert mange supraventrikulære ekstrasystoler). Siden jeg var såpass plaget av ekstraslag, fikk jeg resept på betablokkere. Prøvde meg frem til riktig type og dose (propal retard 80 mg som jeg reduserer til ca 60). Dette ble starten på et bedre liv for meg. Ikke bare roet ekstraslagene seg, men jeg opplevde ikke lenger anfall med høy puls. Og bonusen er lav hvilepuls (rundt 50-55) og rett og slett en roligere utgave av meg selv. Har alltid hatt lett for å stresse meg opp og føler at medisinen holder stressaktiveringen nede. Nå tør jeg å trene igjen, også. I tillegg har jeg betydelig sjeldnere migreneanfall:-). Er det noe jeg bør være påpasselig med ,siden jeg har brukt (og kommer til å bruke) denne medisinen lenge? Mvh H.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Kjære deg, tusen takk for at du delte denne solskinnshistorien. Den er som musikk for mine ører, og vi leger blir alltid veldig glad når pasientene våre blir fornøyde. 

Du gir en meget presis og detaljert beskrivelse av symptomene dine, funnene, oppfølgningen og behandlingen. Du virker veldig godt i varetatt og kan føle deg trygg. Det er en god følelse!

Medisinene dine har tydeligvis hatt svært god effekt, og du har nesten ikke plager lenger. Ut i fra det du forteller kan du leve et så normalt, aktivt og rikt liv du ønsker. Jeg ser ingen grunn til å legge noen spesielle begrensninger på trening eller fysisk aktivitet. 

Medisinen du bruker er velkjent, har vært i bruk lenge, og vi har svært lang erfaring med den. Alle medisiner kan jo ha bivirkninger. De fleste er milde og forbigående, mens enkelte kan oppleve de mer alvorlige. Men det at du har brukt medisinene lenge, og ikke opplevd noen bivirkninger foreløpig, tyder på at du tåler medisinen godt. Når det gjelder propanolol spesielt, kan pasienter med lungesykdommer oppleve pustevansker. Men siden ikke har noen lungeplager, og ikke har merket noen pustevansker, er dette ikke relevant for deg. 

Fortsett den fine fremgangen, og jeg ønsker lykke til videre. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar