Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. juni 2015. Referansenummer: 8046

Hjerte/kar

Blod i urinen, høyt blodtrykk.

Jeg var hos legen tok blod prøve. blodplaten var forhøyet til 514.- å i tilegg har jeg blod i urinen tror det var 4 + å har hatt en del smerter i venstre side. de trodde først det var nyresten, men fant ikke det på ct. å nå er jeg veldig redd at det kan være kreft. Å plages med alt for høyt blod trykk. Over trykk på ca 165 til 200 og under trykk på 95 til 115 å det er jo også alt for høyt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du stiller ingen konkrete spørsmål, men uttrykker bekymring rundt noen symptomer og testresultater. Jeg skal prøve å kommentere disse. 

BLODPLATER: Blodplater, eller trombocytter, som de heter på fagspråket, er små celler hvis funksjon er å få blodet til å levre seg. Feks hvis du får et lite kutt eller sår i huden, er det blant annet blodplatene som gjør at det danner seg en skorpe og stopper blodet. Ulike sykdommer kan enten gi for lavt antall plater, eller for høyt antall plater. Hvis du har for lite blodplater, øker risikoen for blødninger. For høyt antall blodplater er sjeldent farlig i seg selv. Du må opp i svært høye verdier før det blir farlig. En verdi på 514 er ikke bekymrende. Blodplatene kan nemlig også øke hvis du har en betennelse i kroppen, feks en virusinfeksjon. Hvis legen måler at du har for mye blodplater må hun eller han utrede deg og prøve å finne ut hvorfor. 

BLOD I URINEN: Dette er også et symptom som må utredes. Det er ikke normalt å ha blod i urinen, og legen må finne årsaken. Årsakene kan være nyresten, nyresykdommer, infeksjoner i urinveiene, en rift eller sår i urinveiene, blod fra underlivet, og også ondartet sykdom. Dette må avklares, og er en jobb for fastlegen din. 

HØYT BLODTRYKK: Høyt blodtrykk kan skade kroppen, og ha negative effekter på hjertet, blodårer, nyrer, øyne, og dessuten øke risikoen for å få hjerneslag. Høye blodtrykksverdier må derfor behandles. Verdier opp mot 200/115 er altfor høyt, og må bringes under kontroll. Det finnes mange ulike medisiner som kan være effektive. Snakk med legen din snarlig.

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar