Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. juni 2015. Referansenummer: 7916

EDTA behandling av åreforkalkning, ikke godkjent i Norge

Finnes det EDTA-behandling for hjerte/kar-sykdommer i Norge?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet.  Teorier knyttet til mulige effekter av EDTA på plakk/åreforkalkning går helt tilbake til 50-tallets USA, men fortsatt mangler vi store, gode studier/forskning som viser at produktet faktisk virker. Derfor har produktet ikke blitt godkjent for denne behandlingen hverken i USA eller i Norge, og jeg ville ha vært skeptisk til å bruke dette. Det foreligger intet godkjent behandlingstilbud her i landet.

EDTA står for ”etylendiamin tetraeddiksyre” og brukes i behandling av forgiftning av tungmetaller (kvikksølv, bly, kadmium) ved at EDTA binder seg til tungmetallene.  
På bakgrunn av denne behandlingen er det utviklet en teori som går ut på at EDTA også kan fjerne kalsium fra åreveggene, slik at årene blir smidigere. Denne behandlingen foregår hovedsaklig intravenøst (injeksjoner) men EDTA i tablettform har også blitt tilgjengelig.

Produktet er tilgjengelig i utlandet, men siden man ikke har klart å vise at EDTA virker, må vi fraråde å bruke denne behandlingen i stedet for annen behandling, - da kan man risikere å forverre sin helsesituasjon. 


 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar