Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. juni 2015. Referansenummer: 7910

Ekstra hjerteslag og "anfall" med hurtigere puls

Jeg har vært gjennom en grundig utredning biokjemisk for flere symptomer i 6 mnd. Har aldri fått noen diagnose, men formen er blitt mye bedre (fra sengeliggende mesteparten av døgnet til 50 % jobb og i god stand til daglige gjøremål).

Jeg får til tider (flere ganger i døgnet) ekstraslag og etter hvert som tiden går blir det jo lettere å leve med - men noen ganger rykker det så voldsomt til i brystet at jeg får skikkelig angst av det. Det ødelegger gjøremål/aktivitet/søvn og går ut over livskvaliteten min. Jeg blir også generelt uvel, svetter etc. når dette skjer - men antar dette er mer relatert til min egen angst rundt symptomene.

Jeg var innlagt i romjulen på hjerteavd. med telemetri i ca 20 timer, ingen funn utenom "sinus tachycardia, vurdert ikke kardiosuspekt". Var også til kardiolog og tok sykkeltest, ultralyd og hvile EKG - alt så helt fint ut. Kardiolog ønsket ikke holtertest (siden jeg lå med telemetri på sykehus) og ikke CT.angio da jeg ikke har noen risikofaktorer. En EKG fra legevakten viste tegn til høyre grenblokk, men kardiolog forklarte dette med at jeg hadde hvilepuls på 127 når jeg ble lagt inn, og at da klarer ikke alle kammer bli fylt skikkelig opp og EKG-maskinen spytter ut denne diagnosen (er det reelt?).

Dette burde jo tilsi at jeg kan ta livet med ro og ikke la dette ødelegge for meg, men når det står på som verst så tenker jeg kun på at noen har oversett noe og at jeg burde pushe på for flere undersøkelser. Jeg har tatt så mange blodprøver at jeg kan ikke nevne alle engang, men har hatt second opinion av bedriftslege og han var enig i at utredning var grundig og god.

Mine spørsmål er; hvordan kan jeg slå meg til ro med dette når det er såpass alvorlige symptomer på livsviktige funksjoner i kroppen? Burde jeg slå meg til ro, eller burde jeg jage videre tester (holter, ct angio etc)? Er det ikke farlig å gå slik over tid? Jeg klarer ikke gå tilbake til fysisk aktivitet pga. dette fordi det føles som at kroppen sier til meg at jeg bør vær i ro og ikke pushe meg - eller gjør jeg vondt verre?

Jeg har en superflink fastlege som jeg virkelig føler bryr seg, men det blir verre og verre å ta opp disse tingene fordi jeg føler meg mer hypokonder for hvert besøk. Føler også at fastlege har gitt opp litt fordi alle prøver er fine (hvilket jeg kan forstå), men blir ikke helt kvitt følelsen om at noe kan være oversett. Nevner også at jeg på eget initiativ oppsøkte psykolog for å finne ut om dette "bare sitter i hode"t. Hennes vurdering var at det selvfølgelig er et psykisk aspekt her, men at det sannsynligvis er utløst av de fysiske symptomene.

Takk for tiden deres, hilsen frustrert mann 33, normalt vekt og høyde. Ingen faste medisiner utenom allergimedisin i sesong.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål. 

Du gir en svært god beskrivelse av symptomene, utredningen og vurderingene så langt. Jeg synes også du har en imponerende rasjonell tilnærming til situasjonen. Du har blitt svært grundig utredet, og det er ikke funnet noe galt. Dette er godt å vite. Samtidig kan jeg forstå følelsene dine rundt om det likevel kan være noe feil, noe som er oversett. Hjertet er bokstavelig talt et livsnødvendig organ, og man vil jo være sikker på at alt fungerer som det skal. Jeg skal prøve å ta for meg noen av de konkrete spørsmålene.

 

Du spør om du bør slå deg til ro med det som er gjort så langt. Dette er det vanskelig å svare på for meg. Intuitivt er jeg fristet til å si, "ja, du har blitt grundig utredet, det er ikke noe galt, best å legge dette bak seg". Høyst sannsynlig er det også korrekt. Men så lenge jeg ikke er din personlige lege, kan jeg ikke ta det ansvaret det er å innta et slikt standpunkt. Jeg håper du forstår dette. 

Ut i fra det du beskriver, er jeg enig i at CT-angio ikke virker nødvendig. Derimot synes jeg det kan være greit å gjøre en Holter. Det er en enkel og rimelig undersøkelse som kan gi en god del avklaring. Høyst sannsynlig er det kun uskyldige ekstrasystoler som plager deg og jager opp tankene. Hvis du hadde fått bekreftet dette gjennom en Holter, kan det hende at du virkelig hadde funnet roen. Da kunne du kanskje virkelig lagt dette bak deg for alltid. Jeg synes du godt kan be fastlegen din henvise deg til en slik undersøkelse.  

Høyre grenblokk betyr at spredningen av de elektriske signalene i hjertet følger en litt annen bane enn normalt. For en betydelig del av befolkningen er et slikt mønster helt normalt, og ikke tegn på noe sykdom. Dessuten, selv om EKG'et sier høyre grenblokk, er det ikke sikkert at det stemmer. En del EKG-maskiner gjør nemlig automatiske tolkninger av signalene gjennom forhåndsprogrammerte algoritmer. Disse tolkningene må alltid tas med en klype salt, og maskinene kan ta feil. Spesielt hvis hjertet får for fort. Som en tommelfingerregel gjør vi alltid våre egne ("manuelle") tolkninger, og stoler ikke automatisk på det EKG utgir av tolkninger.  

Jeg synes ikke du skal være redd for fysisk aktivitet. Du gjør nok ikke vondt verre ved å unngå aktivitet, men det kan være godt for selvtilliten din å kjenne at kroppen og hjertet fungerer godt når du tar i litt. Det kan bety mye for mestringsfølelsen. 

Jeg vet ikke om dette var avklarende nok, men jeg håper du fikk noen svar. Ønsker deg lykke til videre!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar