Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. juni 2015. Referansenummer: 7982

Hjerte/kar

Flutter og flimmer

Hvis en har fibrioflutter eller kronisk flimmer og anfallsvis flutter, kan dette behandles? Jeg har hatt flimmer i 30 år de siste 10 årene har der vert kronisk, men jeg har en forholdsvis behagelig rytme, bortsett fra når jeg får flutter eller fibrioflutter. Dette siste plager meg en del, hva kan gjøres med dette og har jeg fritt sykehusvalg? som t.d. Feiring?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Både atrieflimmer (populært kalt hjerteflimmer) og atrieflutter rytmeforstyrrelser som har sitt opphav i forkamrene (atriene). Likevel har de nokså ulike mekanismer, og behandlingen på de to er noe ulik. 

Du forteller at din flimmer er velbehandlet og ikke gir deg noen spesielle plager. Detter er flott. Men innimellom får du flutter, og da får hjertet fort. Dette kan gi endel plager som hjertebank, slapp- og matthet, tungpusthet, og hos noen også brystsmerter. 

En flutter kan absolutt behandles selv om du har flimmer. Det gjøres med såkalt ablasjon, hvor man går inn i hjertet og "svir av" den elektriske banen som gir atrieflutter. Slik behandling utføres ved flere sykehus i Norge, og siden det ikke er akutt behandling, har du fritt sykehusvalg. Be fastlegen din henvise deg til et senter som utfører slik behandling for å få vurdering/behandling. 

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar