Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. juni 2015. Referansenummer: 7982

Hjerte/kar

Flutter og flimmer

Hvis en har fibrioflutter eller kronisk flimmer og anfallsvis flutter, kan dette behandles? Jeg har hatt flimmer i 30 år de siste 10 årene har der vert kronisk, men jeg har en forholdsvis behagelig rytme, bortsett fra når jeg får flutter eller fibrioflutter. Dette siste plager meg en del, hva kan gjøres med dette og har jeg fritt sykehusvalg? som t.d. Feiring?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(7)
Besvart 20. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Både atrieflimmer (populært kalt hjerteflimmer) og atrieflutter rytmeforstyrrelser som har sitt opphav i forkamrene (atriene). Likevel har de nokså ulike mekanismer, og behandlingen på de to er noe ulik. 

Du forteller at din flimmer er velbehandlet og ikke gir deg noen spesielle plager. Detter er flott. Men innimellom får du flutter, og da får hjertet fort. Dette kan gi endel plager som hjertebank, slapp- og matthet, tungpusthet, og hos noen også brystsmerter. 

En flutter kan absolutt behandles selv om du har flimmer. Det gjøres med såkalt ablasjon, hvor man går inn i hjertet og "svir av" den elektriske banen som gir atrieflutter. Slik behandling utføres ved flere sykehus i Norge, og siden det ikke er akutt behandling, har du fritt sykehusvalg. Be fastlegen din henvise deg til et senter som utfører slik behandling for å få vurdering/behandling. 

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har påskeferie, og åpner igjen tirsdag 3. april.

Mvh webmaster, LHL

Vis alle spørsmål og svar