Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. juni 2015. Referansenummer: 7980

Kosthold

Frukt og grønnsaker som øker forbrenningen

Hvilke frukter og grønnsaker øker forbrenningen mest?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 22. juni 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, med "øker forbrenningen" antar jeg at du mener hva som får kroppen til å forbrenne flere kalorier. Maten vi spiser har relativt lite å si for kaloriforbruket sammenliknet med det kroppen forbruker i hvile (på å holde kroppsvarmen oppe og organene i live) og under fysisk aktivitet. 

Det finnes ingen frukt eller grønnsaker som har vist seg å øke forbrenningen - i alle fall ikke i noen meningsfull grad. Det finnes noe forskning som indikerer at nøtter (som teknisk sett er frukt) kan gi en noe høyere forbrenning.

På den annen side er frukt og grønnsaker relativt fattige på kalorier, noe som er en fordel når en skal kontrollere vekta. Dessuten er de gode kilder til fiber, som bidrar til metthetsfølelse og blodsukkerregulering.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar