Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. juni 2015. Referansenummer: 7974

Hjertebank, ekstraslag, svimmelhet og lavt blodtrykk

Hei! Jeg har et spørsmål angående noen symptomer jeg har hatt i det siste. De siste 2 årene har jeg vært i en situasjon hvor jeg har hatt mange symptomer som ikke har vist seg å være knyttet til noen somatisk sykdom, deriblant svimmelhet, mageproblemer, muskelsmerter, hodepine osv. Det hele startet med angst for hjertet og angstanfall, men dette har nå roet seg ned de siste månedene. Tidligere hadde jeg angstanfall, men følte meg relativt bra ellers. Nå er situasjonen omvendt, jeg har nesten ikke angstanfall og jeg føler meg syk hele tiden. Som en konsekvens av dette har jeg endt opp med en relativt inaktiv livsstil i forhold til før, da jeg var en aktiv idrettsutøver. Jeg har lært meg å leve med disse symptomene, men i det siste har bekymringene rundt hjertet kommet tilbake på grunn av en opptrapping av enkelte symptomer. De siste årene har jeg hatt ortostatisk hypotensjon, noe som gir meg hjertebank og pulsøkning hver gang jeg reiser meg opp. I tillegg får jeg noen ganger hjertebank og puls på opp mot 160 av å bare gå rundt i huset. I det siste har jeg også fått serier med ekstraslag, og på det meste 50 ekstraslag på en time. Ting som dette gjør at jeg sliter med å leve normalt, jeg føler at jeg blir verre når jeg reiser meg opp og gjør noe, og dette fører til at jeg sitter/ligger mye stille. Jeg har en rekke symptomer som verken legene eller jeg finner noen forklaring på. Ut ifra dette har jeg følgende spørsmål: - Kan inaktivitet være årsaken til ortostatisk hypotensjon og et mer følsomt hjerte? - Er disse episodene jeg har hatt med hjertet et tegn på sykdom eller kan det være knyttet til underliggende stress/angst? - Er det normalt å få hjertebank og 160 i puls av å gå vanlig? Hva kan være årsaken til at dette noen ganger skjer? Kan det være knyttet til lavt blodtrykk/ortostatisk hypotensjon? - Har du noen tips til hva jeg kan gjøre eller hvor jeg kan få hjelp for å komme meg ut av denne situasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål. 

Jeg har stor forsåelse for at du opplever situasjonen som vanskelig. Det er lett å skjønne at du ikke har det godt, og jeg synes det er positivt at du aktivt prøver å gjøre noe med det. Jeg skal prøve å besvære noen av de spørsmålene du stiller, men først:

Det er ikke normalt å få puls på 160 av bare å gå rundt i huset. Det er heller ikke normalt å ha ekstraslag i serie. Siden jeg ikke kjenner din helsesituasjon nærmere enn du har beskrevet, må jeg nesten bare si at dette må du få utredet nærmere. Slike symptomer kan i noen tilfeller være tegn på hjertesykdom, og må derfor avklares. Det ville vært veldig nyttig å få gjort et arbeids-EKG. Da kan kardiologen se nøyaktig hvordan hjertet ditt oppfører seg når du utsettes for en fysisk anstrengelse. Det kan også være lurt å gjøre et (evt. flere) 24-timers-EKG slik at man kan se om du virkelig har ekstraslag i serie, og hvor lange disse seriene/salvene er. Det bør også gjøres en ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Alle disse undersøkelsene gjøres hos en kardiolog, og du må be fastlegen din henvise deg. 

Inaktivitet er ikke bra for kroppen, men det gir vanligvis ikke plagsom ortostatisk hypotensjon (blodtrykksfall når man reiser seg fra liggende eller sittende stilling). Heller ikke et mer følsomt hjerte. 

Jeg synes det er trist at du har havnet i denne situasjonen, og at du blir passiv og hemmet. Derfor er det viktig at du får en utredning og får avklart situasjonen. Hvis man finner noe feil, får du behandling. Hvis man ikke finner noe alvorlig, er det kjempebra. Da kan det gi deg trygghet og visshet, slik at du kan legge dette bak deg, og igjen får en aktiv livsstil. 

Jeg håper alt ordner seg. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar