Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. juni 2015. Referansenummer: 7962

Kalium og hjertestans

er en 53 år gammel kar som fikk hjertestans for 10år siden, det ble påvist at jeg var fri for kalium i kroppen og det var derfor jeg fikk hjertestans , har i ettertid gått på kalium og fått målt nivået hvert år (alt ok på de målingene). hva kan grunnen være at kroppen tømmes for kalium slik at man får hjertestans? det skal her nevnes at den dagen jeg fikk hjertestans var det 30gr varmt og jeg var på trening tur da det inntraff. legen har ikke funnet noe grunn for at jeg fikk denne hjertestansen utenom ubalansen i kalumnivået , men det er vel ikke slik at nivået synker på dagen , det skjer vel over tid ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Det er en dramatisk historie du forteller. Alvorlige forstyrrelser av kaliumverdier i blodet som årsak til hjerterytmeforstyrreler er en fryktet tilstand, men det er heldigvis sjelden at det medfører plutselig hjertestans hos tidligere friske personer.

Den i særklasse vanligste årrsaken til lav kalium er bruk av visse typer vanndrivende medisiner, men raskt væsketap (urin, svette), oppkast/diare, spiseforstyrrelsere og overdrevent inntak av lakris hører til andre mulige årsaker. Insulin, sterkt stress og bruk av visse typer astma medisiner (betaagonister) kan også bidra, og det finnes enkelte sjeldne hormonforstyrrelser. I forhold til symptomer så er det ikke bare lav verdi i seg selv, men også hvor raskt kaliummangelen har oppstått som har betydning. Endringene kan oppstå relativt raskt. I ditt tilfelle har nok løpeturen i 30 grader varme betydning for det som skjedde. Kan hende har du også fra naturens side en øket tendens til å tape kalium. Mengden kalium som tapes i urin kan måles relativt enkelt i en urinprøve. Du bør nok for sikkerhets skyld fortsette med regelmessige blodprøver og ta tilskudd om nødvendig.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar