Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. juni 2015. Referansenummer: 7939

Kan man dø av hjertesorg?

Hjertesorg Dette kan virke som et useriøst spørsmål,men jeg har alltid lurt på dette. Er det noen gang påvist om hjertesorg har noe fysisk effekt på selve hjerte? Jeg har lest flere plasser, uten å få det bekreftet av en lege, at ved stor hjertesorg så kan det føre til både hjertesvikt og hemmelser i hjertekammeret. Og videre, kan man dø av hjertesorg? Håper jeg endelig får svar på en av mitt livs største spørsmål. Takk på forhånd!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for et veldig godt spørsmål. 

For å ta konklusjonen først: Ja, man kan dø av hjertesorg. La meg forklare hvordan.

Sorg kan føre til død, men gjennom litt ulike veier. Hvis sorgen blir langvarig, kan den skli over i en depresjon. Og vi vet at kronisk depresjon er forbundet med høyere forekomst av sykdom og død. De som er langvarig deprimerte har både høyere forekomst av diabetes (som kan lede til hjertesykdom) og hjerneslag. 

Men sorg kan også ha akutte og dramatiske effekter på hjertet. Hvis man utsettes for kraftig stress eller sorg, kan man få en akutt tilstand som heter Takotsubo. Hjertemusklen blir svekket og delvis lammet, og pumpekraften blir kraftig redusert. Man får akutt hjertesvikt. Symptomene er akutte brystsmerter og pustevansker. Ofte ligner det på et akutt hjerteinfarkt, men kransårene (som pleier å være tette eller trange ved et infarkt) er normale. Vi har fortsatt ikke fortsått fullt ut hvorfor og hvordan dette utvikler seg, men prognosen er for de fleste god. Etter hvert blir hjertefunksjonen normalisert igjen. Men noen få uheldige kan faktisk få en så dramatisk utvikling, at hjertet kan stanse helt og medføre død. 

Håper dette var et tilfredsstillende svar!

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar