Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. juni 2015. Referansenummer: 7942

Klaffelekkasje til operasjon og reise til sydlige strøk

Hei. Når man har en klaffelekasje som er forverret og sannsynligvis må opereres om få mnd vil en reise til sydligere strøk midt på sommeren (35-40 grader) merkes på kroppen ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ja, i såpass sterk varme er det nok sannsynlig at du vil merke endringer på kroppen i form at hevelse i beina, lavere blodtrykk og evt. ledsagende svimmelhet/uvelhet og i verste fall besvimelsesfare. Du vil også kunne oppleve høyere hvilepuls og at du har "litt mindre å gå på" fysisk.

Hvis du har en klaffefeil som skal opereres snart, så står du antagelig på flere typer medisiner som styrker hjertet, men som også vil kunne senke blodtrykket ditt (medisiner som kan være i gruppen ACE-hemmere/AII blokkere, visse typer vanndrivende eller såkalte betablokkere). I en sitiuasjon der operasjon er aktuelt, vil legen ønske å kunne gi deg solide doser medsin for å styrke hjertet, men må i mange tilfeller begrense dosene for å unngå at blodtrykket blir for lavt slik at pasienten opplever svimmelhet/uvelhet. Problemet med lavt blodtrykk kan blir forverret i varme strøk, og jeg vil nevne et par hovedgrunner:

1) Mer blod blir flyttet bort fra de store pulsårene og ut i huden for å bli kjølt av, dette gir lavere såkalt "sirkulerende blodvolum", og blodtrykket faler.

2) Pga varmen vil du svette mer og stå i fare for å bli uttørket, som igjen også kan påvirke "sirkulerende blodvolum".

Kroppen vil prøve å kompensere for tap av blodvolum ved å øke pulsen, og du "får mindre å gå på" ved fysisk anstrengelse..

Nyt sommeren til fulle, men dersom du skal til meget varme strøk så vil jeg nok anbefale skyggen, hatt på hodet, nok drikke, at du beregner deg god tid på fysiske aktivite og tar et avkjølende bad i ny og ne. Lytt til kroppen og slapp av når det trengs! Ha en riktig fin sommer!

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar