Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. juni 2015. Referansenummer: 7944

Hjerte/kar

Kvinne med autonom dysfunksjon/POTS, svingende puls og blodtrykk

POTS Jeg ønsker forslag til behandling. Diagnosen bekreftet hos kardiolog kort tid siden. Tror nok jeg har hatt dette siden 2010, falt etterhvert helt ut av jobb. Er 42 år, 167 høy og 55 kg. Hverken røyker eller drikker. Er psykisk frisk, ingen angst eller redsel forbundet med dette da jeg forstår at dette ikke er farlig. Men slitsomt! Trening må foregå på matte på gulvet som yoga, pilates, div styrkeøvelser. Ok å gå korte turer om jeg holder jevnt tempo og ikke blir stående. Har tatt ekg, ultralyd, holterregistrering og belastningstest. Tatt søvnregistrering i 24 timer. Normalt hjerte. Blodtrykk 140/90. Ble sagt at undertrykket ble høyt ved belastning, vet ikke hva det vil si. Pulsen holdt seg høyt lenge etter avsluttet test. Normal hvilepuls liggende. Går opp fra ca 60 til over 150 fra liggende til stående. Høy hvilepause om jeg blir sittende for lenge. Verst om morgenen, tar noen timer før noenlunde normal puls, veldig sterke brystsmerter i denne perioden. Knipende skarp smerte, samt tungt å puste. Må legge meg ned flere ganger pr dag for å unngå besvimelse, begynner å bli god på det etter mange år. Har hatt mange episoder med kramper der det føles som jeg delvis mister bevistheten. Skjer kun når jeg reiser meg fra liggende eller sittende. Det føles som nestenbesvimelse, men rekker ikke å sette meg ned. Blir "låst" i stillinga i noen sekunder, kan gjøre repeterende bevegelser med hendene som ikke er viljestyrte. Kan også gå formålsløst rundt, gå på vegg og dører. Hele seansen avsluttes med det som føles som kramper i armer og bein. Blir også forvirret når det pågår. Det hele tat ikke mange sekundene. Dette skjer vel pga av at hjerte og hjerne får for lite blod når jeg reiser meg. Det mest slitsomme jeg gjør er å dusje samt stå over tid, mareritt å gå på butikken samt lage mat. Har ellers mye av de symptomene jeg ser er beskrevet av tilstanden. Fikk zelo-sok av kardiolog, men tålte de dårlig da jeg fikk pustevansker. Hun henviste meg til nevrolog som ikke hadde noen forslag til behandling. Hadde en ryggepisode for en tid siden, fant ut at Tramadol normaliserte puls og blodtrykk (bekreftet hos fastlege ved ekg tatt med og uten medikamentet). Har fått lov til å ta 50 mg pr dag for å holde symptomene i sjakk. Nå kan jeg sitte i stedet for å ligge store deler av dagen, samt at jeg tåler å være mer i oppreist stilling. Men må vente et par timer på effekt når jeg tar dem, samt synkende effekt fra tidlig ettermiddag. Om effekten avtar så kommer jeg ikke til å øke dosen, men slutte. Har du noen forslag til behandling som vil vare hele døgnet? Ser at Ivabradine har vært prøvd i utlandet med gode erfaringer, kan det være rett medikament?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(13)
Besvart 10. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du har havnet i en meget tøff livssituasjon. POTS (postural ortostathic tachykardia syndrome) er en relativt "ny tilstand" som nok ikke er godt kjent blant leger i Norge, og hvor man fortsatt vet lite om årsaksforhold og har begrensede behandlingsmuligheter. Forskning pågår, bl.a. ved enkelte amerikanske universiteter (f.eks. "The Autonomic Dysfunction Center "/ "Vanderbilt University Medical Center"),

POTS regnes som en form for "dysautonomi" eller svekket regulering av det autonome (automatiske) nervesystemet i kroppen som blant annet kan medføre at mange små blodårer i kroppen ikke trekker seg sammen på riktig måte og til riktig tid for å holde blodtrykk og puls passelig regulert. Tilstanden kan i krevende tilfeller utredes ved såkalt "vippetest" som tilbys ved enkelte større sykehus i Norge. Det er selvsagt også viktig å få vurdert andre mulige tilstander som kan forklare de mange forskjellige symptomene som kan være assosiert med POTS. Mange pasienter med mulig POTS har nok historisk fått angstdiagnoser eller ME/kronisk trøtthetsdiagnose.

Tilstanden er vanskelig å behandle, men prognosen er ofte god med gradvis bedring i symptomer over tid. Det anbefales å drikke minst 2-2,5 liter væske per dag og gjerne øke saltinntaket (10-20gram/dag). Av medikamenter så finnes det kun såkalt eksperimentell behandling (lite uttestet) som enkelte spesialister velger å teste ut hos enkelte pasienter, f.eks midodrine (brukt noe ved episoder med lavt bodtrykk). Ivabradine, som du nevner er en spennende mulighet. En italiensk studie har vist effekt på pasienter med for høy puls, men man må være grundig utredet for andre årsaker til rytmeforstyrrelse, og bør nok ikke ha for store forventninger før denne medisinen evt. testes ut, siden det foreligger lite erfaring med preparatet på din tilstand. Ønsker deg god bedring og en god sommer.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar