Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. juni 2015. Referansenummer: 7938

Litt om hjerteinfarkt og hjertestans

Hvis man får et hjerteinfarkt, hvor lenge kan man holde seg bevisst? Finnes det, eller kunne det vært en idé med en "hjerteinfarktknapp", som man rekker å trykke på før man segner om, og så går det en alarm til nødetatene hvor man befinner seg? Ser problemet med falske alarmer, men hvis man f.eks. utløser 3 falske alarmer, så fratas man retten til å bære denne alarmen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(7)
Besvart 09. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først litt avklaring om begreper. Jeg tror du forveksler "hjerteinfarkt" med "hjertestans". Hjerteinfarkt oppstår når en av kransårene på hjertet blir svært trang eller tett. Da flyter det ikke noe blod forbi dette hinderet og en del av hjertemuskelen får ikke blodforsyning. Muskelcellene begynner å dø. Pasienten vil da få symptomer i form av press og smerter i brystet. Ofte kan disse stråle opp til hals/kjeve, skuldre, armer og rygg. Noen opplever også pustevansker og kvalme. Symptomene kan variere en hel del. Men ved hjerteinfarkt mister man som regel ikke bevisstheten. Man er helt våken.

I enkelte tilfeller kan hjerteinfarkt utløse en hjertestans. Litt enkelt kan vi si at hjertet har tatt så stor skade at det rett og slett stanser. Slutter å pumpe blod til hjernen og andre deler av kroppen. Også andre tilstander enn hjerteinfarkt kan utløse en hjertestans. Får man hjertestans, faller man plutselig om bevisstløs. Dette går dessverre så fort at man neppe vil rekke å trykke på noen knapp for å varsle. 

Enkelte pasienter har (grunnet ulike tilstander) høy risiko for at hjertet kan stanse, også helt uprovosert. Disse pasientene får innoperert en hjertestarter i kroppen. Den er på noen centimeter stor og ligger under huden. Fra den går det en kabel inn til hjertet. Hjertestarteren, eller ICD som det heter, ligger hele tiden og overvåker hjertet. Hvis hjertet stanser, merker den det straks, og sender et elektrisk støt til hjertet som får det i gang igjen. 

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Vis alle spørsmål og svar