Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. juni 2015. Referansenummer: 7934

Hjerte/kar

Mann med høyt blodtrykk og lite effekt av medisin

Hei. Jeg er en mann på 44 som i et par år har slitt med høyt blodtrykk. Det siste året har jeg tatt triatec, men jeg synes ikke det hjelper noe særlig. Annet enn at jeg må drikke 3-4 liter vann om dagen for å unngå de verste hjertebank anfallene om natten. Høyt blodtrykk ligger i familien på farssiden. Både far og eldre søster fikk høyt blodtrykk i samme alder. Er jo bekymret for hva slags bivirkninger dette vil føre til. Har begynt å løpe, og endret kosthold til saltfattig.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Flott at du har begynt å trene,- mange paienter får effekt på blodtrykket av trening, og du får uansett gleden av å komme i form og av bedre helse på sikt.

Når det gjelder blodtrykksmedisinen din, så høres jo ikke dette optimalt ut. Vi leger har en ganske fyldig "verktøykasse", og kommer som oftest til målet etter litt individuell "skreddersøm" med medisintyper og styrker.

Noen "kjøreregler" for tilpasning av medisin:

1) Jeg ville valgt en medisin som tar hensyn til eventuelle tilleggsplager/sykdommer,- du nevner nattlig hjertebank. Her vil en såkalt betablokker (f.eks selo-zok) kunne virke gunstig både på blodtrykk og hjertebank, men kan gi endel bivirkninger særlig i høyere doser. Her vil jeg nok først anbefale at du får gjennomført en døgnregistrering av hjerterytmen din (hos privat hjertespesialist, eller etter henvisning fra fastlegen din). Dersom du har hatt høyt blodtrykk lenge kan det også være nyttig å få gjort en ultralydundersøkelse for å vurdere om hjertet er påvirket.

2) Ved bivirkninger skfte til annen type medisin

3) Ved manglende effekt justere styrke/dose.

4) Regelmessig kontroll, evt. med blodprøver for å sikre at kroppen tolererer medisinen.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar