Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. juni 2015. Referansenummer: 7992

Hjerte/kar

Slutte med blodfortynnende før operasjon

Må man slutte med xarelto 15 mg før en operasjon? I dette tilfellet er det snakk om en liten operasjon av øyelokkene. Hvis man må slutte med dem, hvor mange dager før operasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Mange hjertepasienter bruker blodfortynnende behandling. Grunnene til slik behandling kan være ulike. Behandlingen er viktig, og forebygger blodpropper. Dette fører selvfølgelig til at blodet blir "tynnere", dvs. du har lettere for blø, og det tar også lengre tid å stoppen en evt. blødning.

Slik blodfortynning er i utgangspunktet en ønsket effekt, men kan i visse situasjoner by på utfordringer. Operasjon er en slik situasjon. Når det skjæres i huden og kroppen under en operasjon, blør man. Og er man blodfortynnet, for eksempel med Xarelto, kan det oppstå en større blødning, og pasienten kan miste mye blod. Dette er selvsagt et problem ved større operasjoner inni kroppen, og der blødningsrisikoen er høy. Ved mindre inngrep i huden (feks på øyelokkene) er dette sjeldent noe praktisk problem.

Om du trenger å stoppe med Xarelto, og evt hvor lenge før og etter du skal pause, avhenger av hvorfor du bruker Xarelto. For noen pasienter er blodfortynningen svært viktig, og kan ikke pauses. Disse må heller opereres uten å stoppe blodfortynningen. Hos andre vil en pause være uten betydning, og pasienten kan trygt stoppe i de dagene det er nødvendig.

Generelt gjelder: Ved større operasjoner er det vanlig å stoppe Xarelto to dager før inngrepet, og starte igjen så snart som mulig etter at sårene er skikkelige lukket og tette. Dette er gjerne 1-2 dager etter operasjonen. Men som sagt, ved mindre inngrep i huden, kan pasienter ofte opereres uten å måtte stoppe Xarelto. 

Hva som er best i ditt tilfelle må bestemmes av de involverte legene. 

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar