Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. juni 2015. Referansenummer: 7955

Spørsmål om hvilepuls

Hei. Jeg er en 57 år gammel kvinne. Mitt spørsmål til deg er om en hvilepuls på mellom 52 og 58 er innafor normalen? BT på 115/67. Ingen medisiner. Trener moderat styrke og litt jogging og sykling. Er plaget av uregelmessig hjerterytme. Ble utredet for dette med 24 timers Ekg, arbeids Ekg, ultralyd, CT og angio. Fant ikke arytmi under noen av målingene, men ble sendt til CT fordi det ble observert et avvik i rytme etter anstrengelse. Jeg har fortsatt rytmeforstyrrelser og kjenner de hvis de kommer mens jeg sitter rolig. Jeg trener med pulsklokke og ser da etter treningsøkt at maxpuls har vært oppe i 230. Er dette ok? Eller sliter dette på hjertet mitt i lengden? Ser på puls normalverdier at jeg ligger under, er det ok? Jeg føler meg frisk men har lest masse om hjerteflimmer og arytmier og blir litt urolig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepuls på 50-tallet er helt normalt, spesielt hos folk som trener. 

Max-puls på 230 høres veldig høyt ut, og får meg til å lure på om det er en korrekt måling, eller bare teknisk feil med apparatet. Et relevant spørsmål blir: hvor høy puls fikk du under arbeids-EKGet? Den testen gir et mye mer presist estimat av maxpulsen din. 

Hvis målingen på 230 virkelig er korrekt, vil jeg lure på om dette egentlig er uttrykk for en eller annen hjerterytmeforstyrrelse. Spesielt sammenholdt med at du kjenner problemer med rytmen iblant. Det kan være grunn til å gjenta AEKG og 24t-EKG i tilfelle noe er forblitt uoppdaget. Snakk med legen din om dette!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar