Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. juni 2015. Referansenummer: 8071

Uføretrygd

Hei Er i avklaringsprosess ang arbeidsevne. De siste årene før sykemeldingen startet, hadde jeg kun 60% fast nattevaktstilling, da mitt barn trengte meg tilgjengelig hjemme pga fysiske og psykiske plager etter voldtekt. Når det var mulig, jobbet jeg ekstravakter i tillegg. Da barnet begynte å fungere bedre, søkte jeg 100% fast stilling, men ble samtidig selv syk, og fikk aldri begynt i 100%. Jeg er nå enslig, barnet er 18 og fungerer greit. Jeg er blitt syk, og vil aldri bli i stand til 100% stillingen. Kan jeg beholde min 60%-stilling om jeg er 40% ufør? Eller kan jeg beholde stillingen min om jeg gjør den om til 45% stilling, og er 55% ufør? Vil dette i tilfelle føre til trekk i denne trygden? Hønemor

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 25. juni 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hovedregelen for fastsettelse av uføregrad tar utgangspunkt i inntektsevne. Inntektsevne før og etter uførhet sammenlignes. Er inntektsevnen varig nedsatt med minst 50 % er vilkårene for å få uføretrygd oppfylt.

Inntektsevnen er den inntetken du ville hatt i full stilling om du ikke var blitt ufør. Ville inntekten i full stilling vært 400 000 kroner, må du nå ikke være i stand til å tjene mer enn 200 000 kroner. Da vil uføregraden bli satt til 50 %.

Hvorvidt du kan jobbe 60 % og få innvilget uføretrygd beror på hva inntekten i 60 % stilling vil bli.

Når du er innvilget uføretrygd er det lett å kombinere uførerygd og arbeidsinntekt. Blir inntekten høyere enn den inntektsgrensen Nav fastsetter, blir uføretrygden  redusert med 66 % av inntekten du har over inntetksgrensen.

Uføretrygden beregnes med 66 % av inntekt inntil 6 G (540 408). Det er tre av siste 5 år før uføretidspunktet som dette beregnes av.

 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar