Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. juni 2015. Referansenummer: 8085

Hjerte/kar

Gruer meg til ablasjon!

Hei! Jeg har blitt henvist til ablasjon og leste at det tar 3-5 timer og at man er våken under hele inngrepet. Leste også at det er viktig at man ligger helt stille alle disse timene og synes det virker noe uoverkommelig å ligge våken, helt stille alle de timene. Det skal også sies at jeg ikke liker situasjonen fra før av og gruer meg veldig til å i det hele tatt måtte være våken under inngrepet. Vet at man får beroligende, men likevel.. På forhånd takk!

Les svaret

LHL svarer

Besvart 26. juni 2015
LHL

Hei! Skjoenner godt at du kvier deg, - slik er det nok for mange som skal igjennom et inngrep (slik vi jo ofte maa en eller annen gang i livet). Fordelen med ablasjon er at det ikke blir smerter etter inngrepet, og vanligvis lite under selve inngrepet (og hvis det skulle bli vondt saa kan du faa smertestillende). Behandlingen er jo ogsaa vanligvis effektiv slik at du har godt haap om aa unngaa troebbel med hjerterytmen etterpaa. 

Det er lite komplikasjoner med ablasjon, og forskning viser at det gjerne er minst komplikasjoner naar pasienten er vaaken under inngrepet  (du unngaar tunge medisiner til narkose med mindre risiko for blodpropp etc, og kirurgen kan kommunisere med deg og tilpasse behandlingen under inngrepet). Det er heller ikke slik at du ikke kan bevege litegranne paa deg om noedvendig. Viktig at du kommuniserer med de rundt deg paa behandlingsrommet underveis i inngrepet hvis du har ubehag eller er veldig redd, saa vil du faa den medisinen du trenger.

Jeg vil raade deg til aa gjennomfoere operasjonen som planlagt, den er nyttig! En sjelden gang i blant saa gjoeres inngrepet ogsaa i narkose, saa jeg vil uansett  raade deg til aa bare snakke aapent med helsepersonellet som du moeter naar du kommer til sykehuset.

Lykke til, dette kommer til aa gaa fint!

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar