Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 11. juni 2015. Referansenummer: 7958

Hjerte/kar

sick-sinus syndrom med svimmelhet

Hei. Da jeg var på sesjon ble det avdekket at jeg hadde lav puls og jeg ble sendt videre til hjertespesialist på SUS. Da jeg ble innkalt der måtte jeg først gå med 24t EKG, før resultatene ble analysert og de plasserte meg på en ergometersykkel hvor de nesten fremprovoserte en besvimelse. Jeg fikk diagnosen "Sick Sinus Syndrome". I etterkant har jeg følt at informasjonen og oppfølgningen har vært dårlig. Jeg fikk så og si ingen info om sykdommen annet enn diagnosen og jeg fikk ingen medisiner. Hjertelegene sa at det var "både-og" om jeg ønsket pacemaker. De trakk på skuldrene og sa at det var noe jeg kunne velge selv. Jeg har hatt noen av de kjente bivirkningene av lav puls, som at jeg til tider har vært slapp og demotivert, og jeg har noen få ganger opplevd besvimelsestendenser, men uten at jeg mister bevisstheten totalt. Enkelte ganger har hjerteslagene hatt flere sekunders mellomrom. Dette har ført til svimmelhet og at jeg har lagt meg ned på bakken, etterfulgt av hjertebank. Dette skjer som regel ved at jeg øker fysisk aktivitet. Det er vanskelig å få en skikkelig uttalelse fra kompetente folk om denne sykdommen.

Da diagnosen ble stilt var jeg i dårlig fysisk form og spiste dårlig. De siste årene har aktivitetsnivået mitt økt og kostholdet endret seg men jeg har fortsatt sykdommen i bakhodet.

Plagene har avtatt noe og hvilepulsen har økt fra 40-45 til 65, målt med pulsklokke. Det jeg lurer på er hvor mye man vet om "Sick Sinus Syndrome" eller hjerterytmeforstyrrelser og hvilke alternativer jeg har, og hvilke råd dere gir til personer med denne diagnosen. Jeg røyker ikke og snuser ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du har levd med denne tilstanden fra ung alder, og det er meget beklagelig at du ikke opplever å fått noe særlig informasjon utover selve diagnosen. Jeg skal forsøke å gi noen stikkord under:

Sinusknuten er hjertets naturlige "pacemaker", og når denne ikke virker blir det ikke laget nødvendige elektriske impulser for å få hjertet til å slå. Resultatet kan bli langsom puls og pauser mellom hjerteslagene som kan medføre for lite blod til hodet og dermed svimmelhet og noen ganger besvimelse.

Det finnes også andre typer forstyrrelser i hjertets elektriske system som kan gi langsom puls eller puls-pauser, og "sick sinus" hører til de mest godartede.

Tilstanden skal hovedsaklig kun behandles hvis man har symptomer, og det finnes per idag ingen godkjent/effektiv behandlingsform utover mekanisk pacemaker.

De fleste tilfeller av sykdommen er såkalt "idiopatiske",- det er et fint ord for at man ikke kjenner årsaken. Hos eldre personer kan det være sammenheng med  kransåresykdom og/eller arr i hjertet, eller bruk av visse typer medikamenter.

I ditt tilfelle høres det ut som om det var et klart grunnlag for å vurdere pacemaker, slik som situasjonen var da du ble innlagt ved SUS (med forbehold om hvordan EKG så ut mens du hadde symptomer). En pacemaker operasjon er et relativt lite inngrep og er meget effektivt mot symptomer fra langsom puls/pauser. Det høres heldigvis ut som om du har blitt gradvis bedre og at du har hatt positiv effekt av å komme i bedre form. Dersom du ikke har symptomer lengre, trenger du heller ikke pacemaker. Det kan godt tenkes at du ikke kommer til å oppleve mer plager med pulsen, men dersom symptomer alikevel skulle dukke opp igjen kan det være greit å vite at det finnes god behandling.

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar