Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. juni 2015. Referansenummer: 7888

Lunge

Bronkopulmonal dysplasi.

Flytte utenlands

Hei. Jeg har to kronisk lungesyke barn i barneskolealder som begge to er svært preget av sykdommen sin. De har diagnosen svært alvorlig bronkopulmonal dysplasi. Begge bruker oksygen og cpap/vpap/bipap om natten. De har nedsatt lungefunksjon og blir betydelig verre under infeksjoner (noe de får jevnlig hele tiden hele året). De bruker mye medisiner, sondes, bruker rullestol (i utelek), vokser dårlig, får daglig lungefysioterapi etc.

Midtsommers når vi reiser utenlands har de aldri infeksjoner, trenger verken pustehjelp eller oksygen, og de spiser atskillig bedre. Jeg har så vidt begynt å tenke på å flytte utenlands med dem, for å bedre deres livskvalitet. Hvor kan jeg finne/få informasjon om dette? Håper på et langt og positivt svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Bronkopulmonal dysplasi er en tilstand som kan være ganske kompleks og krever ofte spesialkompetanse i oppfølgingen. Din beskrivelse gir et godt bilde av utfordringene som kan følge tilstanden. Infeksjoner i nedre luftveier er en stor utfordring fordi det øker pusteproblemene. Det er ikke mulig å forebygge helt, og er kanskje særlig vanskelig i samvær med andre barn. Luftveisinfeksjoner vil vanligvis dominere i vinterhalvåret, mindre om sommeren.  I forbindelse med astma hos barn er det mange som opplever en bedre situasjon når de oppholder seg i sydlige strøk. Men det varierer fra en person til en annen, og også der forekommer luftveisinfeksjoner som kan bli alvorlige og kreve sykehusbehandling. Da kan nærhet til et kompetent miljø være ønskelig og nødvendig i noen tilfeller.

Jeg har søkt, men dessverre ikke funnet undersøkelser som sier noe om effekten av klimaforandring ved bronkopulmonal dysplasi hos barn. Det betyr nok bare at dette ikke er undersøkt i stor skala. Der bør du nok søke mer spesifikke råd hos medisinsk personell, trolig helst på en barneavdeling som har lang erfaring med oppfølging av denne tilstanden.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar