Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. juni 2015. Referansenummer: 7927

Lunge

Er det lungebetennelse?

En ukes anamnese med redusert allmenntilstand, tungpust, feber på 38,1 og stemmeløshet, stemmen "forsvant" for to dager siden. CRP da 6. I dag er CRP øket til 36. Ikke mye, men...

Jobber på legekontor med 4 leger. Artig diskusjon ved lunchen i dag, om behandling eller ikke med tanke på lungebetennelse. En av legene, også min fastlege, lyttet på meg, hørte ikke spesille tegn som kunne indikere det, og mente det burde være en høyere CRP dersom det var lungebetennelse.

Den andre gikk ut fra tiden i sykdomsbildet, og mente snarere at CRP behøvde ikke i utgangspunktet å være høy, og han bemerket at denne var stigende. Han ville i så fall behandle meg med Doxylin.

Enden på visa var at jeg skulle se det an til mandag.. Hva mener lungelegen? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved lungebetennelse forårsaket av bakterier vil man forvente en ganske høy CRP og ofte også en høyere temperatur. Heshet er også vanligere ved virusinfeksjon. Jeg vil anta at forløpet primært kan forklares med en virusinfeksjon som jo gjerne affiserer mer generelt enn en bakterieinfeksjon. En lettere økning i CRP kan eventuelt skyldes en sekundær bakerieinfeksjon, selv om CRP-verdier opp mot ca. 40 også finnes ved virusinfeksjoner. Verdier over dette vil oftest indikere en bakterieinfeksjon. Ofte vil man også undersøke om det er en økning i antall hvite blodlegemer og måle SR for å få et mer fullstendig bilde. Klinisk undersøkelse av lungene gir ikke alltid korrekt svar, så rtg.bilde av lungene gir nok enda bedre tilleggsopplysninger. Men her må det kliniske bildet og legens vurdering avgjøre hvor langt man vil gå mht undersøkelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar