Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. juni 2015. Referansenummer: 7929

Lunge

Pusteproblemer ved forverrelse av astma i kombinasjon med bronchomalaci

Jeg ønsker å vite hvilken medisin en kan gi til en astma/tracheobronchomalacipasient når det er akutt. Jeg mener ikke vanlige astmamedisiner. Jeg fikk sist CPAP/BIPAP og det hjalp, men jeg var ikke kvalifisert sa en. Jeg holder ikke ut når bronkiene smeller så hardt sammen at de ikke åpnes igjen uten hjelp. Egen c-pap hjelper da ikke nok. Det er ikke angst som er årsaken, sjøl om en tror det.

Jeg har fått denne medisinene en gang i utlandet da jeg fikk pustestopp, som er svært smertefullt. Jeg fikk medisinen i maske og legen sa jeg skulle få noe sterkt, men jeg vet ikke hva det var. Denne medisinen gjorde at bronkiene poppet opp med en gang og jeg fikk puste. Når det er akutt vil jeg gjerne ha denne medisinen. Det ser ut til at vanskene har blitt verre etter hver sykehusinnleggelse.

Hva heter denne medisinen som eventuelt kan gies i maske og som virker umiddelbart? Hva kan jeg gjøre for å få denne medisinen når det er så vondt i brystet og jeg blir helt slapp av anstrengelsene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det virker som det er kombinasjonen av astma og bronchomalaci som gjør dette spesielt utfordrende. Bronchomalaci vil nok gi ganske jevne plager, mens en astmaforverrelse i tillegg vil gi økt irritasjon i slimhinnene, sammentrekning og gjerne ødem og økt mengde sekret i bronkiene. Det primære er å finne en best mulig forebygging av astmaforverrelser, og det kan være aktuelt å gjennomgå disse medisinene på ny hvis situasjonen stadig blir verre. Ellers er det jo slimhinneødemet (væskeansamling i slimhinnen) i bronkiene som er et problem som ikke påvirkes så raskt av vanlige astmamedisiner. Ved meget alvorlige tilfeller har man brukt inhalasjon av en fortynning av racemisk adrenalin. Dette er en medisin som kan redusere ødemet i slimhinnen ganske raskt, men effekten er ganske kortvarig. Dette er imidlertid bare sykehusbehandling, og brukes særlig hos alvorlig syke barn med astmaanfall og ved falsk krupp. Hos voksne er det lite brukt, og problemet er faren for hjerterytmeforstyrrelser. En slik behandling er derfor ikke noe man skal bruke hjemme på egen hånd. Anbefalingen blir derfor å sikre en best mulig grad av forebygging av astmaproblemer kombinert med CPAP, evt. BiPAP ved kraftige forverrelser.

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar