Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. juni 2015. Referansenummer: 7964

Hjerte/kar

Angina pectoris og lengre flyreiser

Hei Jeg har hatt to infarkt, er stentet tre ganger. Er fortsatt plaget med angina. Jeg går med 120 mg Imdur fast, og sper på med vanlige nitroglyserintabletter ved behov. Min fastlege er, pga. min angina, skeptisk til at jeg planlegger reiser både til USA og Filippinene. Han begrunner sin skepsis med at flyselskapene senker trykket i kabinen ved slike lange reiser, og det vil medføre redusert oksygenopptak slik at jeg lettere kan få anginaanfall. Er dette en korrekt vurdering fra ham, eller har dere andre erfaringer slik at dere eventuelt kan si at det ikke medfører økt risiko for meg?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er en korrekt vurdering fra din lege. Ved lengre flyreiser i stor høyde senkes lufttrykket til det man har på Galdhøpiggen. Det skjer i alle fly selv om de har trykkabin. Da vil det være større fare for å utvikle angina selv ved små anstrengelser. Det er ikke mulig å si om dette kan medføre fare eller bare ubehag. Hvis man skal teste dette skikkelig på forhånd kan man eventuelt få utført en simulasjonstest med pusting i luftblanding som har samme mengde oksygen som i flyet når det flyr i stor høyde. Dette kalles HAST, og testen utføres ved flere sykehus.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Vis alle spørsmål og svar