Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. juni 2015. Referansenummer: 7965

Lunge

Mange symptomer, men henger de sammen med hverandre?

Hei Jeg har hele livet hatt dårlig immunforsvar. Da jeg var liten hadde jeg hyppige luftveisinfeksjoner og i den forbindelse gått mye på antibiotikakurer. Til og fra i oppveksten har jeg også følt at det har vært vanskelig å puste med magen, hvor jeg mer har hatt en overfladisk respirasjon, hvor jeg må gjespe for å føle at jeg får tilstrekkelig med oksygen. Det kan også nevnes at det ikke skal mye til før jeg blir sliten, selv om jeg trener regelmessig.

I fjor sommer hadde jeg svært vondt i øverst delen av magen på venstre side under ribbeina. Legen tok en undersøkelse og kunne kjenne forstørret milt. Samme tid ble jeg sendt hjem fra jobb med utslett i ansiktet og forstørret lymfeknuter bak i nakken. Fikk utslag på at jeg har hatt kyssesyke tidligere, men også at jeg hadde den aktive infeksjonen pågående. Jeg som alltid trodde man bare kunne ha kyssesyke en gang, fikk da altså påvist dette for andre gang. Nå et år etter har jeg fremdeles noe smerter i milten. Dette stikker til og fra, særlig om jeg skal løpe på tredmølle f.eks.

Da jeg nylig var på ferie begynte pusteproblemene å skje igjen, hvor jeg ikke fikk puste ordentlig ned i magen. Etter en ukes tid så ble dette verre; jeg fikk kjempevondt i halsen, frysninger, hodepine, ekstremt vondt i alle muskler og ledd, samt stikkinger på siden av lungene, foran og bak i skulderbladene (skarp stikking) . En av kveldene fikk jeg også feber. To uker etterpå tilbake igjen i Norge føler jeg meg bedre, men jeg har fremdeles mye stikking og tidvis brennende følelse i lungene (hoster ikke, kun på joggetur), vanskelig å puste ordentlig og higer hele tiden etter luft.

Min far har hatt sarkoidose, kan det være jeg har dette? Og har dette i så fall en sammenheng med redusert infeksjonsforsvar og forstørret milt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Sarkoidose er en tilstand som lett kan overses fordi den ikke alltid gir mye symptomer. Det er riktig at milten kan være forstørret ved sarkoidose. Imidlertid er dette ikke årsak til nedsatt immunforsvar. Og det er også mange andre årsaker til stor milt. Det er også mulig at mange av dine nåværende symptomer er mer koblet til lungene. Det er vanskelig å si om de generelle plagene med muskelsmerter og litt feber har noen sammen heng med dette eller om det har vært en virusinfeksjon. 

Det er ikke mulig å si sikkert hva som er årsaken til dine symptomer. Hvis du plages lenge med det må man eventuelt foreta en nærmere utredning med blodprøver, kanskje lungefunksjonstester, røntgenbilde/CT for å sikre en diagnose. Dette bør du eventuelt ta videre med din egen lege. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar