Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. juni 2015. Referansenummer: 7968

Lunge

Blodtrykksbehandling og astma

Hei, jeg har hørt at kolesterol- og blodtrykksmedisiner kan forverre astma, er det sant og i så fall i hvor stor utstrekning? Og hvorfor?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Blodtrykksmedisiner av typen betablokkere kan hos noen medføre en forverrelse av astma. Med dagens betablokkere har man mulighet for en mer selektiv effekt på blodtrykk og hjerte, uten så store sjanser for negativ effekt ved astma. Årsaken til en eventuell negativ effekt er trolig at betablokkere har motsatt effekt av betaagonister (betastimulatorer) som virker åpnende på luftveiene ved astma. Men det er ikke så hyppig forekommende som man kunne tro, og det er vanskelig å forutsi hvem som får disse problemene. Imidlertid fins det en rekke andre gode blodtrykksmedisiner som ikke har slike bivirkninger på lungene.

Kolesterolsenkende midler er ikke kjent for å gi spesielle problemer ved astma. I sjeldne tilfeller kan man imidlertid se bindevevsutvikling i lungene. Man må derfor følge med på om pasienten som bruker disse medisinene skulle få symptomer på dette (hoste og/eller kort pust).

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar