Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. juni 2015. Referansenummer: 8121

Lunge

Gradering av lungefunksjon ved kols.

Hva er egentlig respirasjonssvikt? Hvor alvorlig er kolsen når det er på nivå 3 på spirometri?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Respirasjonssvikt betyr at pustekapasiteten er lavere enn normalt og at lungene ikke greier å opprettholde normalt oksygeninnhold og eventuelt at det også kan utvikle seg et høyere  kullsyrenivå enn normalt. Men det er forskjellige grader av dette, fra de helt lette til de mer alvorlige. 

Kols grad 3 baserer seg på måling av pustekapasiteten med spirometer. Da får man blant annet målt hastigheten på utpust som viser hvor åpent det er i bronkiene. Dette brukes for å angi graden av obstruksjon i luftveiene (bronkiene). Denne angis i gradering fra 1 til 4, hvor grad 3 angir en reduksjon til under 50% av forventet. Dette er imidlertid et mål som ikke alltid avspeiler alvorlighetsgraden helt korrekt, da også flere andre ting spiller inn på dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Spesialist lungesykdommer/indremedisin

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar