Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. juni 2015. Referansenummer: 8121

Lunge

Gradering av lungefunksjon ved kols.

Hva er egentlig respirasjonssvikt? Hvor alvorlig er kolsen når det er på nivå 3 på spirometri?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Respirasjonssvikt betyr at pustekapasiteten er lavere enn normalt og at lungene ikke greier å opprettholde normalt oksygeninnhold og eventuelt at det også kan utvikle seg et høyere  kullsyrenivå enn normalt. Men det er forskjellige grader av dette, fra de helt lette til de mer alvorlige. 

Kols grad 3 baserer seg på måling av pustekapasiteten med spirometer. Da får man blant annet målt hastigheten på utpust som viser hvor åpent det er i bronkiene. Dette brukes for å angi graden av obstruksjon i luftveiene (bronkiene). Denne angis i gradering fra 1 til 4, hvor grad 3 angir en reduksjon til under 50% av forventet. Dette er imidlertid et mål som ikke alltid avspeiler alvorlighetsgraden helt korrekt, da også flere andre ting spiller inn på dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Spesialist lungesykdommer/indremedisin

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar