Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. mai 2015. Referansenummer: 7709

Hjerte/kar

12 åring med høyt kolesterol

12-åring med høyt kolesterol Vår sønn på 12 år har fått målt kolesterolet til 6.2. Pappaen hans har også høyt kolesterol, så dette er nok arvet derfra. Gutten er sunn, slank og frisk og vi spiser rimelig sunt. Legen mener vi ikke behøver å forholde oss til dette før han er voksen. Hva mener dere?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Det høres ut som om dere er bevisst på en sunn og god livsstil. Dersom det ikke foreligger spesiell overhyppighet av hjerte-kar sykdom i slekten synes jeg ikke at dere skal bekymre dere for et kolesterol på 6,2 hos en 12-åring.

Dersom dere har overhyppighet av hjerte-kar-sykdom hos relativt unge familiemedlemmer kan kolesterolnivået hos barn ha betydning for planlegging av videre medisinsk oppfølging og eventuelt behandling. I en slik situasjon bør man også vurdere å gjøre en gentest av et voksent familiemedlem med sykdom og evt. barnet. Arveligheten av såkalt "familiær hyperkolesterolemi" er dominant, det vil si at barnet har 50% sjanse for å arve den høye risikoen fra mor eller far.  Den medisinske behandlingen for denne tilstanden er nå meget god, slik at når risikoen oppdages i tide og rett behandling blir gitt er prognosen utmerket.

Det er viktig å presisere at grensene for når moderat forhøyet kolesterol skal behandles er avhengig av andre risikofaktorer (arv, sukkersyke, høyt blodtrykk, røyking, etc). Dersom man kun har et moderat forhøyet kolesterol som eneste risikofaktor og ellers lever sunt er risikoen meget liten for hjerte-kar sykdom.

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar