Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. mai 2015. Referansenummer: 7829

Hjerte/kar

Arvelig disposisjon for hjerteinfarkt

Hva er sjansen for å få infarkt når far fikk det når han var 58 år? På 80 tallet. Jeg har høyt blodtrykk under kontroll. Røyker ikke, er tynn, spiser sunt og trener flere ganger i uken. Moren min er 84 år, men opererte hjerteklaff når hun var i 70 årene. Stresser litt av og til.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 04. juni 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Hvis en av foreldrene har hatt hjerteinfarkt før 55 årsalder bør man kartlegge risikofaktorene sine hos lege. Selve arven kan man jo ikke få gjort noe med, men ved å leve "hjertevennlig " kan man motvirke de arvelige faktorene. Livsstilsfaktorer som forebygger infarkt er å være røykfri,være i fysisk aktivitet minst 30 minutter hver dag, spise sunt og ha en livvidde under 80 cm for kvinner og 94 cm for menn.
Det virker som du har en sunn livsstil i tråd med disse rådene Fortsett med det og og sørg for å sjekke blodtrykket og kolesterolverdiene dine med jevne mellomrom. 

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar