Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. mai 2015. Referansenummer: 7761

Hjerte/kar

Kan pace-maker kombineres med vagusstimulator?

Jeg har hatt hjerteflimmer i 25 år, men nå har jeg fått en veldig effektiv vagusstimulator mot min tidligere "..vanskelig traktable epilepsi .." (legesitat). Greier legene implantere i meg en hjertepacemaker når jeg har en vagusstimulator før? Hvis min hjerteflimmer blir mye mer alvorlig er jeg kanskje villig til å være en forsøkskanin?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er hyggelig å vite at du får god effekt av den implanterte vagusstimuleringen. En pace-maker for hjertet vil påvirke hjertet direkte gjennom elektroder. Det burde i utgangspunktet ikke komme i veien for vagusstimulatoren. Men dette er spesielle ting som uansett vil bli vurdert nøye hvis det blir aktuelt å implantere en pace-maker for hjertet ditt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar