Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. mai 2015. Referansenummer: 7718

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Oppstart trening etter hjerteinfarkt

Jeg har nylig hatt et type 2 infarkt som kom under et flimmeranfall. Dagen etter ble det utført angiografi. Jeg er blokket i alt fire ganger i løpet av 19 år, sist i 2012. Angiografien viste ingen ny fortetning etter blokkingen i 2012. Det siste året har jeg hatt 3 - 4 flimmerannfall som har gått over av seg selv i løpet av 2 - 4 timer. Registrerte høyeste puls har under anfallene vært 140. Når kan jeg starte trening og med hvilken intensitet? Mvh Tom

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 13. mai 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for gode og relevante spørsmål.

For det første er det flott at du vil komme i gang med treningen igjen etter gjennomgått hjerteinfarkt. Normalt blir pasienter anbefalt å gjenoppta normal aktivitet så fort som mulig, men at de bør vente med trening til det har gått 2-4 uker. Så har det gått noen uker siden infarktet ditt kan du trygt gå i gang med trening igjen. Det blir vanskelig å gi en eksakt anbefaling for ditt tilfelle, men forskning har vist at hvis en greier å gjennomføre 30 minutter daglig fysisk aktivitet med moderat intensitet (litt varm og kanskje litt svett i panna), vil en ha en betydelig helsegevinst. Denne helsegevinsten ser en spesielt i sammenheng med såkalte livsstilssykdommer som hjerte/karsykdommer og diabetes type 2.

Hvis du i tillegg trener med noe høyere intensitet 2-3 ganger i uka, vil du ikke bare bli i bedre form, men også få ytterligere helsegevinst. Treningen kan både bestå av utholdenhetstrening (langkjøring eller intervall) og styrketrening.

Ved hjerteflimmer anbefales det ikke å trene med maksimal puls, men de fleste tåler godt å trene såkalt submaksimalt, f.eks i intervalltrening. Det anbefales heller ikke å trene hardt daglig, da det kan virke negativ inn i forhold til forekomsten av hjerteflimmer- særlig når en blir eldre.

Hvis du ikke har snakket med legen din angående dette, vil jeg anbefale deg en konsultasjon hvor du tar opp dette med trening. Der kan du kanskje få mer spesifikke råd angående dosering, og kanskje en vurdering av medisinering i forhold til trening.

Ønsker du å lese mer om trening ved hjerteflimmer kan du lese her:

Lykke til! Vennlig hilsen Margrethe

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar