Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. mai 2015. Referansenummer: 7813

Lav hvilepuls

Jeg har ikke fått trent på lang tid nå grunnet skade i knærne. Allikevel har jeg en puls på 45-55. Jeg har vanligvis ikke så lav hvilepuls. Kan dette være tilfeldig? Både min far og onkel fikk hjerteinfarkt rundt 50/60 år og min morfar døde av det i 50-årsalderen. Jeg blir 35 år i år.

Samtidig vil jeg vite om det er mulig å være med i et forskningsprogram når det gjelder hjerte og arv (jeg vet det tidligere år har blitt søkt etter dette).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Godt trente mennesker har ofte lav hvilepuls. Men mange kan ha lav hvilepuls selv om de ikke er spesielt fysisk aktive, og for dem er det helt normalt. Det er svært sjeldent at sykdom er årsaken bak lav puls hos unge mennesker. En puls på 45-55 regnes uansett ikke som spesielt lavt, og trenger ikke være tegn på noe spesielt. 

Du skriver at det finnes flere tilfeller av hjertesykdom i relativt ung alder i slekten din. Hjertekarsykdom kan ha mange årsaker. Røyking, diabetes, høyt kolesterol og blodtrykk kan øke risikoen. Genetikk kan også spille en rolle, og hvis du har tilfeller med hjertesykdom i familien, er det viktig at du gjøre det du selv kan for å redusere din risiko. At noen i familien din har hjertekarsykdom, betyr ikke at du automatisk kommer til å få det. Med en fornuftig livsstil kan du utligne forskjellen. 

Det pågår mange forskningsprosjekter om hjertesykdom. Jeg vil anbefale deg å kontakte lipidklinikken ved Oslo universitetssykehus for å høre om det er noe prosjekt du kan delta i. 

Lykke til!

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar