Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 31. mai 2015. Referansenummer: 7879

Rettigheter

Fra uføretrygd til alderspensjon

I forbindelse med å gå over fra uførepensjon til alderspensjon: Hvordan regnes det ut hvor mye man får i alderspensjon? Hvor mye mindre får man i alderspensjon, sammenlignet med uførepensjon?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. juni 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Alderspensjonen fra folketrygden blir levealdersjustert. Den vil derfor bli lavere enn uføretrygden. For årskullene 44-51 er det innført et skjermingstillegg på 0,25 prosentpoeng for virkningen av levealdersjusteringen. I praksis betyr det at du vil få noe høyere alderspensjon ved fylte 67 år enn om du med med samme sluttpoengtall hadde jobbet frem til du var 67 år uten å ta ut alderspensjon før. Men alderspensjonen blir uansett lavere enn uføretrygden. Hvor mye lavere må beregnes konkret i hvert enkelt tilfelle.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar