Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. mai 2015. Referansenummer: 7615

Hjerte/kar

Forsnevring på halspulsårene

Fikk hjerteinfarkt for snart 10 år siden. Fikk blokket flere kransårer. Var til doppler undersøkelse av halsarterie 25.03.15 der det ble påvist "proksimale segmenter ACI på begge sider, morfologisk stenose opptil 40% uten hemodynamisk betydning". Hvilken betydning har dette for meg? Finnes noen behandling som kan avhjelpe problemet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Svaret du fikk på undersøkelsen av halsarteriene er formulert på "typisk doktorspråk". 

Jeg skal prøve å forklare: Proksimale segmenter av ACI betyr et område nederst på en blodåre som heter "arteria carotis interna". Denne blodåren begynner i øvre del av halsen som en av to greiner etter at den store halspulsåren deler seg i to deler. Delingsområdet er særlig utsatt for avleiringer eller "plaques" på grunn av ekstra turbulens i blodstrømmen. 40% stenose betyr at 40% av hulrommet i blodåren er tett på grunn av slike "plaques". Dette kan høres skremmende ut, men fakta er at man som hovedregel må ha minst 60% stenose på begge sider før det går ut over blodstrømmen til hodet. Når dette er sagt er det dessverre slik at også små "plaques" kan øke risikoen litt for  "drypp" eller hjerneslag. Denne risikoen kan reduseres betydelig ved at man ta medisiner som "beskytter overflaten" på innsiden av blodåren, og/eller medisiner som motvirker at det danner seg blodpropp på overflaten av et "plaque". Siden du har hatt hjerteinfarkt bruker du ganske sikkert allerede albyl-E, som motvirker blodpropp og et såkalt statin (f.eks simvastatin, atorvastatin el.) som "beskytter overflaten" på innsiden av årene og samtidig senker kolesterolet. Det er viktig at du har god oppfølging hos legen din i forhold til blodtrykk, blodsukker og kolesterol (det dårlige kolesterolet, LDL, bør være <1,8). Dersom du også kan holde bevissthet på fornuftig livsstil og trim, er det godt håp om at forandringene i halspulsårene holder seg stabile i årevis uten å ha noen negativ påvirkning på din helse. Dessverre er det ingen etablert medisinsk behandling som på overbevisende måte får forandringene til å¨forsvinne. Operasjon vil heldigvis ikke være aktuelt i ditt tilfelle.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar