Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. mai 2015. Referansenummer: 7668

Hjerte/kar

Lav hvilepuls

Gutt på 26 her som er litt bekymret for hvilepulsen min. Har ned mot 40 når jeg våkner om morgenen og helt nedi 36 i søvn. Har tatt et EKG på legekontoret ifb oppstart av cipralex igjen, denne viste normal. Han sier bare at folk er forskjellig, og at noen kan ha en så naturlig lav puls. Men jeg har jo elendig kondisjon? Jeg prøver å få han til å ta en 24-timers ekg, men han ønsker ikke dette, fordi han mener jeg er frisk. Blodtrykket ble målt for ca 4 mnd siden og var bra. 120/80.

Jeg føler meg litt rådvill her, hva mener du jeg skal gjøre? Er ikke den pulsen mistenkelig lav? Får ikke noen problemer under trening f.eks, og kommer fint opp i 150 i puls. Burde jo stole på legen, men får meg ikke helt til å gjøre det, da ingen av de jeg kjenner har så lav puls. Målte 40 i hvilepuls også for 2 år siden, så den har nok vært sånn en stund. Var på legekontoret og tok blodprøve på stoffskifte, denne er helt fin. Er selvfølgelig redd for hjertesykdom.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det viktigste du forteller er at du ikke opplever problemer med denne lave hvilepulsen, for eksempel svimmelhet eller besvimelser. Det inntrer også en økning i pulsfrekvensen, for eksempel ved anstrengelser. EKG er tatt og funnet normalt, og jeg forutsetter at man da også har vurdert QT-tiden i forbindelse med oppstart av Cipralex. Det er også lurt å spørre etter i egen familie om noen har hatt  hjerterytmeforstyrrelser.

Vanligvis oppfattes tilstander med høy hvilepuls som en risiko over tid. Lav pulsfrekvens i hvile er vanligvis oppfattet som en god prognostisk faktor. Hvis man ikke finner noe som tilsier hjertesykdom og du ikke opplever plager i relasjon til hjertet, høres det ut til at du kan stole på legen din.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar