Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. mai 2015. Referansenummer: 7827

Hjerte/kar, Lunge

Kols og hjertesykdom

Hei Jeg er en kvinne på 41 år som sommeren 2014 fikk beskjed om begynnende kols. I desember 2014 ble det tatt et røntgenbilde av meg med beskjed om at det viste klart og tydlig at jeg hadde kols. Sluttet å røyke på dagen. Men har blitt mye verre det siste halvåret, venter på time hos lungelege. Burde jeg ikke fått time raskere? Hvor lenge er det akseptabelt å vente? Jeg har vært storrøyker i over 20 år og har de to siste årene vært syk med nattesvette, vekttap, utmattet mm. Føler jeg ikke blir tatt på alvor. Min mor hadde begynnede kols, hun døde av hjertestopp 54 år gammel, kan dette skje meg?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er et godt utgangspunkt at det er en begynnende kols. Da kan du oppnå mye, og røykeslutt er det aller viktigste og mest virkningsfulle tiltaket for å stoppe videre utvikling av sykdommen. Medisiner kan hjelpe til ytterligere på lungefunksjonen, men er ikke så viktige for å forebygge. Hvis du er blitt mye verre, kan du eventuelt be legen din purre på time hos spesialist. Det er erfaringsmessig lang ventetid, og prioriteringer i køen tar utgangspunkt i alvorlighetsgraden og graden av nedsatt lungefunksjon. Hjertesykdom følger ikke sjelden med kols, men hvis du ikke opplever smerter eller ubehag i brystet i forbindelse med anstrengelser og heller ikke har høyt blodtrykk, bør du ikke bekymre deg så mye for det. Røykeslutt er også her veldig positivt. Og det er veldig lurt å trimme litt regelmessig. 

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar