Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 30. mai 2015. Referansenummer: 7873

Hjerte/kar

Hoppende hjerte

Hei. Jeg er en 21 år gammel mann, som trener fotball 2-3 dager i uken. Jeg har over lengre tid vært plaget med svimmelhet (såkalt nautisk vertigo) som noen kalte det. Jeg vært hos lege, tatt masse forskjellige blodprøver. De har testet meg for alt mulig (sier de). Ingen funn, annet enn D-vitamin mangel.

Over tid har jeg blitt mer og mer engstelig for hjertet mitt da jeg - som mange ville sagt - blir automatisk mer obs på mye annet. Hjertet pumper og går, tatt 5 minutters EKG 2-3 ganger, ingen funn. Ellers har jeg blodtrykk 135/90 (noe de ikke mener er vits å gjøre noe med). Men her om dagen, var jeg på fotballtrening. Merket fort at hjertet slo som normalt, men plutselig så hoppet det over veldig mange slag på kort tid. Jeg kjente det veldig godt. Samt med smerter i brystet som forøvrig gav seg da Jeg satt meg ned.

Jeg ble engstelig, trakk meg unna og roet ned. 2-3 timer etterpå hadde jeg hvilepuls på over 100-110 pr minutt. Ringte legevakten for å rådføre meg da jeg syntes dette var merkelig. De mente dette var noe jeg burde sjekket opp i med fast legen, men var på ingen måte noe de trengte å ta en titt på akutt med tanke på at de andre EKG har sett fin ut. Nå løper pulsen LØPSK. Alt ifra fort til sakte, hele tiden. Konstant. Aldri noe stopp. Dette begynte etter en hard fotball trening her om dagen.

Legen vil ikke ta meg inn igjen på kontoret. Da de mener de har gjort det de kan. Jeg føler ikke jeg blir tatt seriøst, og er livredd. Kan hjertet plutselig begynne å slå annerledes? Det føles veldig slikt. Samtidig som jeg generelt sett har mye forskjellig ubehag i brystet. Som om det er alt ifra stikking, stråling, knekking av bein osv.

Legen mener det er musklene. Men muskelterapeuten min sier det er normale muskler og jeg kjenner forskjell på indre smerter og muskelsmerter.

En annen ting ang dette som gjerne er verdt å nevne, er at jeg av og til merker at det virker som om at hjertet får en slags 'minikrampe' og fyrer ut 5-6-7 slag før det neste skikkelige kommer. Jeg er innforstått med at det finnes ekstraslag. Men 5-6-7 på rad før det har gått 1-2 sekunder? Hva kan jeg gjøre med tenke på dette når jeg ikke føler at jeg blir tatt på alvor? Legen mener dette må være regn psyke. Og det skremmer meg at han ikke vil en gang ta imot meg på kontoret lenger. Og JA, en del er nok psykisk, men det nettopp pga. det som feiler meg fra før.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål!

Jeg synes du beskriver symptomer som det er god grunn til å utrede videre. Det er ikke sikkert at det ligger noe alvorlig bak, og sannsynligvis har du et friskt og godt hjerte. Likevel kan det være lurt ta noen ekstra prøver, som kan gi deg større sikkerhet slik at du evt. kan legge dette bak deg. 

Jeg synes du bør be fastlegen din om en henvisning til en en hjertespesialist. Det er spesielt to undersøkelser som kan være aktuelle. Den ene kalles AEKG (arbeids-EKG). Hensikten med denne testen er å sjekke hvordan hjertet ditt reagerer på belastninger. Du blir satt på en ergometersykkel, eller tredemølle, samtidig som du kobles til en EKG-maskin. Deretter belastes du i økende grad til du når makspuls, eller får symptomer og plager. Legen følger samtidig med på EKG'et kontinuerlig for å se om det forekommer noen "hopp", pauser, rytmeforstyrrelser, eller andre feil. 

Den andre testen som kan være fornuftig kalles langtids-EKG (også kalt Holter). Her går du med en båndspiller som registrerer EKG'et ditt i opptil flere dager. Hvis det i denne perioden forekommer en forstyrrelse av hjerterytmen, blir det lagret og kan leses av av legen når du avslutter testen. 

Som sagt må fastlegen din henvise deg til en spesialist som kan gjøre disse testene. 

Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar