Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. mai 2015. Referansenummer: 7789

Nyoppdaget kols

Hei
Jeg har fått beskjed av legen at jeg har alvorlig kolsdiagnose. Jeg blir redd ... har ikke røkt mye, er 49 år. Jeg spurte legen om jeg skulle få noe medisin, men da fnyser han omtrent og sier at: "Du puster jo for egen maskin". 65 % utpust cirka. Kan det stemme at jeg ikke skal ha medisin, ei heller komme til lungelege?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 21. mai 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for din henvendelse til kolslinjen. Du kan selv be om å få en undersøkelse hos lungespesialist. Fastlegen må da sende en henvendelse. Det er også mulig å bytte fastlege hvis du ikke synes du kommer noen vei i forhold til videre muligheter.

Det er faktisk mange medisiner som er kommet de senere årene, og det er nok ikke alle fastleger som har helt oversikt her. Rehabilitering kan også være med på å vise hvilke muligheter du har og hvordan du kan leve best mulig med lungesykdom. Du kan få en del brosjyremateriell tilsendt i posten, som kan være med å gi deg litt mer innsikt.

Det hadde vært veldig fint om du kunne ta kontakt med kolslinjen på telefonnummer 800 89 333 slik at vi kan få din post-adresse og vi kan ha en mer utdypende samtale om hvilke muligheter du har. For det finnes faktisk ganske mange muligheter for å leve et godt liv til tross for at en har noen begrensinger som følge av kols.

Lykke til!

Mvh Hilde

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar