Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. mars 2015. Referansenummer: 7173

Allergi

Bjørkepollenallergi og kryssreaksjoner på andre trepollensorter

Hei Jeg har allergi mot bjørk, men opplever å ha symptomer fra øyne og nese lenge før bjørkepollen blomster. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Mange med en allergi mot bjørkepollen, reagerer også på pollen fra or og hassel. Dette kalles en kryssreaksjon fordi proteinet i pollenkornet i or og hassel, ligner på proteinet i pollenkornet hos bjørk. Det er dette proteinet som utløser dine symptomer. Or og hassel starter vanligvis opp i begynnelsen av mars på Vestlandet og 1 – 2 uker senere i resten av landet med unntak av Nord- Norge. Rundt 20 % av alle som har bjørkepollenallergi reagerer også på Salix (samlebetegnelse på tresortene selje, pil og vier) Disse trærne starter sin sesong etter or og hassel, men før bjørka begynner blomstringen.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar