Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. mars 2015. Referansenummer: 7240

Hjerte/kar

Blodfortynning ved atrieflimmer

Hei Jeg har fått konstatert hjerteflimmer (3 år siden), som kommer og går (korte perioder) . I det siste har det kommet oftere (opp til 1 pr dag), og puls er da opp i 140 pr min (har puls klokke). Varigheten er kort, men har to ganger i det siste måneden vært oppe i 1 til 3 timer. Hvile pulsen min ligger mellom 50 og 60 normalt, og blodtrykket mitt er normalt 132/80. Jeg har vært under kolesterol behandling i 5 år pga arvelig høy kolesterol, men verdiene der er under anbefalt grense. Vekt 87 kg og høyde 184 (Alder 54). Trener jevnlig (løper også trapper som ekstra trening :-) ). Min far hadde flimmer (døde av noe annet da han ble 74) og min bror har flimmer, så det er familiært. Pga økt hyppighet (hjerteromling eller høy puls) tenker jeg stadig på at jeg muligens bør ta Pradaxa. Jeg gikk på det for 2 år siden frem til utredning på Ullevål, men da hadde jeg ikke flimmer så ofte, og de mente jeg kunne slutte med det (hadde ingen bivirkninger). Skal snart til lege, og da lurer jeg på om du mener at jeg bør be om en ny utredning, og få Pradaxa i mellomtiden (pga risiko for slag)

Les svaret

LHL svarer

Besvart 23. mars 2015
LHL

Hei

Takk for godt spørsmål og detaljert informasjon. 

Hvorvidt en pasient med anfallsvis flimmer skal behandles med blodfortynning (feks Pradaxa), avhenger av hvor høy risiko vedkommende har for hjerneslag. Det er utarbeidet avanserte risiko-scoringssystemer for dette. En av de mest brukte heter CHADS-VAS-score. Du kan selv plotte inn dine verdier i skjemaet her, og finne ut om du skal ha blodfortynning eller ikke: http://www.chadsvasc.org/

Jeg har brukt informasjonen du har gitt meg over, og kommet frem til at du har en score på 0 (null). Det betyr at du ikke har noen økt risiko for hjerneslag, og sånn sett ikke trenger behandling med blodfortynning. 

Så skal det sies at disse skjemaene er basert på statistikk, og det må likevel gjøres en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle. Dette er en jobb for din lege/kardiolog. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert


Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Vis alle spørsmål og svar