Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. mars 2015. Referansenummer: 7130

Lunge

Dårlig form. Hva er årsaken?

Lurer på hvorfor en blir tungpustet når en sitter og skal opp å gå? Og når en går trapper da må en kvile en stund før en går opp trappen videre? Har Astma og allergi, men får ikke den oppfølging som andre som har for samme type lungesykdom. Hva skal jeg gjøre, blir ikke tatt på alvor.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(3)
Besvart 26. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Tung pust kan skyldes at luftveiene er trange, for eksempel ved astma som ikke er godt regulert, dessuten ved flere andre tilstander som for eksempel kols, hjertesvikt, hjerteflimmer. Det krever ekstra energi når man beveger seg. I trapper løfter man også kroppen oppover i tillegg. Da må man puste enda mer for å tilføre ekstra oksygen til musklene. Det er ikke uvanlig at man må hvile etter å ha startet opp å anstrenge seg. Det blir som regel lettere når man da starter opp igjen. 

Jeg forstår at du ønsker å få vite hva dette kan skyldes. Man kan påvise om dette er unormalt ved å undersøke med spirometri og EKG, og aller best med en belastningstest hvor man samtidig kan utføre målinger av lunge- og hjertefunksjon. Kanskje du bør spørre legen om henvisning til dette hvis det ikke kan gis noen god forklaring på årsaken.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har påskeferie, og åpner igjen tirsdag 3. april.

Mvh webmaster, LHL

Vis alle spørsmål og svar