Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. mars 2015. Referansenummer: 7052

Hjerte/kar

For mye trombocytter (blodplater)

Hva gjøres når trombocytt verdien er for høy 900, er det medikamentell behandling??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Trombocytter heter blodplater på norsk, og spiller en sentral rolle i levring av blod. Feks når du blør, er det blodplatene som er med og danner en "plugg" for å stanse blødningen. 

Høye antall med  trombocytter sees ofte i forbindelse med en eller annen underliggende infeksjon. Da kalles det "reaktiv trombocytose". Dette er en normal reaksjon til infeksjonen, og nivåene går ned igjen når infeksjonen er behandlet ferdig, eller går over. 

Noen ganger kan årsaken til for høyt antall trombocytter være en sykdom i benmargen, som gjør at produksjonen blir for høy. Da kalles det "trombocytemi". Hvis legen din har målt at nivåene dine er for høye, må hun eller han finne ut om det er en "reaktiv trombocytose" eller en "trombocytemi". Dette krever vurdering fra en spesialist, og en hematolog må gjerne kobles inn. 

Behandlingen, om det i det hele tatt skal gis noen behandling, avhenger av årsaken. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar