Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. mars 2015. Referansenummer: 7070

Hjerte/kar

Høy puls

Hei jeg er en 33 år gammel kvinne som har høy puls, jeg er veldig plaget med feber på grunn av en veldig aktiv ulcerøs kolitt og når jeg har feber er pulsen på mellom 130-160. Når jeg ikke har feber ligger pulsen på mellom 100-130, oftest nærmere 130 enn 100 Har tatt ekg og ultralyd av hjertet som var fine, hadde bare en liten lekasje som mest sannsynlig er medfødt. Den høye pulsen er veldig plagsom til tider, og jeg er mye plaget med svimmelhet, spesiellt når jeg røyser meg opp, men også ellers. Er det noen flere tester jeg bør be fastlegen min ta?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En høy puls kan ha mange årsaker. Det kan være en normal respons på en infeksjon (slik du opplever til tider), men det kan også skyldes mange andre årsaker. Det er viktig å finne om det er en underliggende årsak, eller om dette bare er normalt for deg. 

Stoffskiftesykdommer kan gi høy puls, og dette kan undersøkes med blodprøver. Også lavt blodprosent (feks grunnet blødning i tarmen, eller jernmangel) kan gi høy puls. Dette er også ting som kan avklares med blodprøver. Også andre sjeldne sykdommer kan gi høy puls. 

Det er også viktig å undersøke om den høye pulsen din skyldes en evt hjerterytmeforstyrrelse. Dette kan undersøkes med et langttids-EKG. 

Hvis man etter utredning kommer til at det ikke finnes noen underliggende årsak, og den høye pulsen er plagsom, kan man gi behandling som roer ned hjertet. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar