Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. mars 2015. Referansenummer: 7110

Hjerte/kar, Lunge

Kompresjonsstrømper og pulmonal hypertensjon

Hei, Vil bruk av kompresjonsstrømper (for åreknuter) kunne gi pasienter med pulmonal hypertensjon mer ubehag i hals/svelg enn uten slike strømper? Vil i så fall økt dose av vanndrivende medisiner utligne dette? Er det noen forsiktighetsregler med bruk av kompresjonsstrømper og pulmonal hypertensjon? Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er flere årsaker til væskeansamlig rundt anklene. Ved store åreknuter fungerer ikke lenger klaffene som hindrer blodet å strømme tilbake (nedover) i benet. Dermed blir det et stort væsketrykk fra blodåren som fører til utsiving av væske som samler seg rundt anklene. En kompresjonsstrømpe kan motvirke dette, slik at trykke økes inn mot blodbanen igjen. Den samme effekten kan også hjelpe mot større vannansamlinger i forbindelse med at trykket i høyre hjertekammer er økt i forbindelse med for eksempel pulmonal hypertensjon. Da kan man i noen tilfeller få væskeansamling i kroppen, og ofte best synlig rundt anklene.

Det er ukjent for meg at bruk av kompresjonsstrømpe vil kunne fremkalle symptomer fra hals/svelg. Vanligvis vil man bruke vanndrivende for å minske væskeansamling i bena, og strømpe blir gjerne en tilleggshjelp som man bruker om dagen. Når en slik behandling brukes over tid og overskuddsvæsken blir skilt ut av kroppen, skal dette normalt ikke gi spesielle problemer.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar