Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 11. mars 2015. Referansenummer: 7094

Hjerte/kar

Medisinering ved atrieflimmer

Jeg har hatt periodisk atrieflimmer i et års tid. Først enkelte netter, nå hyppigere og oftest på dagtid. Med pulsklokke (sengeliggende) fant jeg sterkt varierende puls opp til 156. Fastlegen sa bare at det ikke var farlig. På forespørsel om evt. slagfare ga han meg resept på acetylsalicylsyre 75 mg. Ved besøk på legevakten fikk jeg flimmer. De sendte meg til akutten på sykehuset Øf, hvor EKG ble tatt. Fikk resept på Apixaban (5 mg X 2) og Metoprolol (25 mg/dag). Apixaban fungerer greit, men jeg ser ikke noe nytte i Metoprolol som anvist. Fastlegen sa da at jeg kunne ta mer, og evt. bare ved anfall. Jeg foreslo kontakt med kardiolog, men han mente en slik ikke kunne gjøre mer enn han selv. Så har jeg forsøkt meg frem selv - etter pakningsvedlegget. Nå tar jeg bare 100-200 mg Metoprolol når flimmeret oppstår (ved puls under/henholdsvis over 100). Det ser ut til å sette ned pulsen i løpet av noen timer (iPhone Heart Rate app). Jeg synes tilstanden er plagsom: Kan det gjøres noe mer med dette? Kan noen veilede meg i hva jeg kan gjøre videre? Bedre medisin enn metoprolol? (Jeg er 79 år gml. pensjonert biokjemiker).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved periodisk atrieflimmer er det to behandlingsprinsipper som må i varetas. Det ene er blodfortynning for å redusere risikoen for hjerneslag, og det andre er såkalt rytmekontroll. Det betyr å redusere antall perioder med atrieflimmer (jeg antar her at at du mellom anfallene med flimmer har normal sinusrytme). 

Apixaban er en blodfortynner som er viktig for å forebygge slag ved atrieflimmer. Den skal du derfor fortsette med. 

Når det gjelder rytmekontroll, kan man bruke metoprolol. Det vanligste er å bruke den fast, for å hindre at et anfall oppstår. Men mange bruker den også i forbindelse med selve anfallene, for å redusere farten på hjertet under anfallet. 

Endel pasienter opplever at metoprolol ikke er tilfredsstillende behandling. Da kan det være en ide å bytte til et medikament som heter flekainid. Denne kan brukes både fast (for å hindre at anfall med flimmer oppstår), men også kun under anfall for å få det til å gå over igjen. Ofte må det en kardiolog inn i bildet for å få dette medikamentet, men det kan hende fastlegen også kan ordne det. Spør ham om dette!

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar