Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. mars 2015. Referansenummer: 7127

Lunge

Påvirker lungemedisiner stemmen?

Kan stemmen forandre seg etter mange år med kolsmedisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er riktig at stemmebåndene kan påvirkes av lungemedisiner, oftest av inhalerte medisiner som inneholder kortison, men også av enkelte andre typer. Dette skal imidlertid være forandringer som vil forsvinne når medisinen tas vekk. Hos de fleste er det snakk om heshet som enten er konstant eller som kommer av og til. Jeg har ikke hørt eller lest at dette er forandringer som blir varige. Da må man først tenke på andre årsaker, og særlig forandringer som kan inntreffe normalt med alderen. For eksempel er det ikke uvanlig at dette viser seg hos kvinner som synger sopran i kor. Med årene er det normalt at man ikke lenger når så høyt i toneregisteret.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar