Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. mars 2015. Referansenummer: 7153

Kosthold

Peanøttsmør ved høyt kolesterol

Hei Kan barn og voksen i familie med arvelig høgt kolesterol og høge lipoprotein a verdiar trygt bruke økologisk peanøttsmør ( 99,3 % peanøtter, fett: 48,9 - metta fett 6,8 ) som pålegg i kvardagen ? Brukar sjølvsagt også andre (magre) pålegg.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 26. mars 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Peanøttsmør som pålegg og/eller erstatning for smør kan dere trygt bruke. Det er en næringsrik kilde til blant annet enumettet fett. Peanøtter er egentlig ikke en "ekte" nøtt, men en belgfrukt. I likhet med nøtter har peanøtter en gunstig effekt på mange risikofaktorer, inkludert blodlipidene.

Peanøttsmør kan varieres med f.eks. mandelsmør, helst uten tilsatt salt.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar